Kufstein, unul dintre locurile perfecte din aceasta lume

De multi ani, vacante adevarate am atunci cand mediul de afaceri ia oarecum o pauza – de Paste si de Craciun. Si poate si vara, cand pot fugi fara sa mi se faca foarte simtita lipsa. Si pentru ca supradozele de Romania le administrez intensiv tot anul (fara prescriptie medicala, ma auto-dopez si eu, ca tot romanul, dar nu de placere, ci de nevoie), cand am ocazia fug cat mai departe de aceasta tara. Stiu, tensiunea mea patriotica este undeva la pamant – imi plac unele locuri in Romania, din pacate inca ma simt acasa aici, dar cu siguranta mai multe lucruri nu-mi plac.

Locuri frumoase gasesti in majoritatea tarilor, problema este cu oamenii si cu modul in care traim. Nu pot sa fiu prea mandru de Romania, atat timp cat ma lovesc de chestii romanesti la orice pas – haos, lucruri facute cu jumatate de masura, birocratie, coruptie, prostie, rautate, recorduri negative, neseriozitate, hotie, mizerie, saracie… avem o tara urata, asta este clar. Si nu ma refer la “decor”, ci in primul rand la oameni. Dar, daca ma gandesc mai bine, si la “decor”, caci este o tara neingrijita, murdara, de oameni lenesi, care fac un pas inainte in timp ce altii fac macar 10.

In fine… ajung si la subiect: Kufstein, am fost acolo anul acesta (2012), de Paste. Probabil ca nu ati auzit de aceasta localitate. Este undeva in Austria, in Tyrol, cam la jumatatea distantei dintre Salzburg si Innsbruk. O zona de Paradis in sine – daca asa ar arata Raiul, probabil ca as lua-o la fuga pana acolo, inca de acum, sa ajung cat mai repede (hmm… oare ma calific?!). Kufstein este o localitate mica, un oras despre care totusi gasiti multe lucruri pe internet, inclusiv site-uri dedicate, cataloage etc… caci este in Austria, o tara mica si superba, cu oameni destepti, care stiu nu doar sa traiasca frumos, dar stiu sa si faca turism de calitate (si castiga multi bani si de pe urma romanilor satui de romanisme).

Toata zona este de vis, nu te mai saturi sa te uiti – munti, rau, peisaje care iti taie rasuflarea. Ei bine, asta sa zicem ca avem si noi. Se adauga cetati vechi – sa zicem ca si asta avem si noi. Mai departe urmeaza diferentele: peisajele sunt “perfecte” – adica omul nu doar a primit natura si a pastrat-o cat de cat, ci a venerat-o, a ingrijit-o. Nu exista buruieni, gunoaie, locuri lasate la voia intamplarii, totul este “desenat” cu perfectiune. Cetatile sunt valorificate la maxim – in interior, muzee autentice, toate facilitatile… de vis, imbinare a vechiului cu ultimele tehnologii si cu multa inteligenta (caci problema in Romania, in principal, nu este saracia, ci caracterul – lenevie, prostie, rautate, cele mai mari “virtuti” ale noastre…). Apoi casele, cladirile, strazile… sunt lucruri care trebuie vazute, nu povestite.

Ca turist, in Kufstein te poti relaxa, poti alege restaurante de toate genurile, ai si marcile internationale de magazine daca esti pasionat de shopping (pe-acolo, H&M si alte asemenea marci nu se gasesc doar in orasele mari, ci si in localitatile micute… caci este cu totul alta civilizatie). Daca iubesti natura cu adevarat, ai atat de multe trasee, atat de multe informatii, atat de multe facilitati… timpul liber il poti umple cu ce doresti, de la divertisment la cultura. In regiune, gasesti orice. Daca esti cu masina, foarte bine. Daca nu, trenul zbora la nivel de SF, comparat cu CFR-ul. Ajungi oriunde rapid si explorezi totul.

Nu iti vor ajunge saptamani si probabil nici luni, daca iubesti frumosul si natura, nu cred ca te vei plictisi. Ordinea, disciplina, securitatea sunt depline si intregesc tabloul de perfectiune. Si totul subtil, cu bun simt, natural. O lume diferita de a noastra, in care poti aprecia mai mult fiecare zi, in care ai mai putine motive de a fi nervos sau suparat. Lumea zambeste mai mult, toata lumea se respecta, este o planeta diferita. Doar energie pozitiva. Cam asa este in Austria – Graz, Salzburg, chiar si Viena si mai ales orasele mici si satele. Oameni frumosi, locuri frumoase.