In caz ca nu stiati cum sa aveti liniste sufleteasca… Kruk si vanatoarea de datornici

Recuperatorii de debite au inceput sa fie, nu de multi ani, foarte interesati de a-si face simtita prezenta pe piata prin promovare la nivelul maselor, pentru a-si creste brandul, dar si pentru a activa constiinta datornicilor, pe criteriul “sa ne complicam mai putin si sa-i lasam pe datornici sa vina chiar ei sa ne plateasca banii“. Am vazut reclame pe la TV, in special pe la TVR (in putinele ocazii in care m-am ratacit si am ajuns pe vreun post platit din bani publici). Mai nou insa, am vazut reclame si pe internet.

linisteBannerul alaturat este foarte… spiritual. “Recapatati-va linistea sufleteasca” si “Contactati-ne” – acestea sunt mesajele din banner. Daca alaturam si cu imaginea alb-albastra (care ma duce cu gandul la cer) si acel om (prea) fericit ce ne invita sa descoperim aceasta liniste sufleteasca, am putea crede ca este un mesaj promotional al unui cult religios. Sa fie oare Kruk in alianta cu vreo miscare religioasa in cautare de adepti? Asa ai spune, judecand dupa acest vizual.

Bannerul este ca un sedativ, administrat celor care deja au probleme mari financiare si care vor avea si mai departe, caci Kruk cere, nu ofera, oricum ar spune-o ei intr-un limbaj diplomatic 🙂 Spre deosebire de camatari, Kruk vine cu amenintari subtile (cititi pe siteul lor, iti spun ca este in interesul tau sa gasesti o solutie cu ei, ca sa nu ajungi in instanta si sa pierzi cu siguranta mult mai mult, conform lor).

Cu un alt logo, bannerul ar fi perfect si pentru un hotline pe probleme spirituale. Esti trist, melancolic, tulburat? Te cuprinde nefericirea? Recapata-ti linistea sufleteasca! Da un telefon la Kruk si spune ce te doare!

Tinand cont de obiectul de activitate al companiilor de recuperare debite, se poate spune ca activitatea lor numai de spiritual nu tine, este extrem de pragmatica, este fizica, legala, seaca, uneori sangeroasa si lipsita de orice urma de mila. Este normal probabil, caci companiile nu sunt organizatii de binefacere (asa se apara mediul business atunci cand este acuzat de fapte rele). Companiile de recuperare debite cumpara de la companii mari (furnizori de servicii in general) datorii pe care acestea nu le pot recupera de la clienti. Companiile de recuperare debite platesc uneori si 1-10% din suma totala, sperand insa sa obtina sume mari de la unii clienti (care pot ajunge sa fie constransi sa plateasca nu doar 100%, ci si majorari ce pot depasi valoarea debitului). In acest context, companiile de recuperare debite pot fi un cosmar pentru persoanele fizice care ajung sa aiba de-a face cu ele… deci activitatea lor este mai degraba diabolica decat tine de liniste sufleteasca…

Personal, nu pot plange nicio mare corporatie pentru ca mai pierde bani de la unele persoane… mare pierdere, niste firimituri mai putin pentru actionari (persoane care, in marea lor majoritate, oricum simt banii doar ca niste numere lipsite de sens). Corporatiile – multe din ele – ne-au dovedit de atatea ori ca nu sunt deloc etice si morale, deci… nu plange nimeni pentru micile lor pierderi (sau diminuari de profit).