Budapesta, orasul cu mai multe orase

budapesta1Am dat recent peste un articol in limba engleza, intitulat “Motive pentru care Budapesta este cel mai frumos oras din Europa“. Chiar ca este cel mai frumos, nu as spune, caci este dificil sa faci un top si, in plus, Budapesta are si parti mai gri, urme ale anilor de comunism si ale spiritului de Europa marginala (care este mult mai puternic, din pacate, in Romania si Bulgaria). Dupa parerea mea, Budapesta este granita intre perfectiunea Vestului si spiritul Estului, insa tocmai asta o face sa aiba un farmec aparte.

gara nyugati budapestaDaca ai vizitat o data Budapesta – dar sa o vizitezi cu adevarat, sa ai cateva zile la dispozitie – sigur te vei indragosti. Adevarul este ca orasul are o pozitie privilegiata, chiar de o parte si de alta a Dunarii, cu muntele chiar pe mal. Astfel, Budapesta este si aglomeratie urbana, dar si zona verde extinsa. In Budapesta poti sa te pierzi pe stradute cu magazine, poti sa gasesti terase si puburi unde sa nu te plictisesti toata noaptea, dar in acelasi timp poti sa te simti ca la munte, daca faci drumetii in zona muntelui Gellert – un munte (deal) in mijlocul orasului, foarte interesant, nu-i asa?

Daca as putea zbura rapid intr-un city break, oricand mi-ar placea sa merg in Budapesta. Practic, vorbim de doua mari orase, separate de Dunare: Buda si Pesta. In Buda, viata este mai putin agitata. Aici gasim influente otomane, dar si germane / gotice. Cafenele si hoteluri de lux gasesti din abundenta, iar plimbarile sunt o placere prin Cartierul Castelului. Galeria Nationala de Arta Maghiara se afla in Castelul Buda, cea mai importanta cladire din zona. Peisajul se completeaza cu Bastionul Pescarilor, care ofera turistilor o vedere de exceptie: peste Dunare, catre Pesta, spre Parlamentul Maghiar si Catedrala Sf. Stefan. Langa Bastionul Pescarilor se afla si Biserica lui Matei Corvin.

genti voiaj bilete avion roDaca vizitezi doar o anumita zona a Budapestei, vei avea impresia ca stii orasul, dar este totul gresit. Cum spuneam, sunt mai multe orase intr-unul singur, bine legate prin tramvaie si metrou. Budapesta are parti istorice, parti cu natura, parti de shopping, zone moderne, Dunarea, insula Margareta… Unul dintre locurile mele preferate in Budapesta este Gradina Zoologica, printre cele mai frumoase din Europa. Un alt avantaj al orasului Budapesta: daca iei un tren rapid sau daca pornesti pe autostrada, in 1-3 ore esti in Viena (depinde de mijlocul de transport si daca mai faci vreo pauza pe drum), o alta bijuterie urbana.

1 Comment

  1. Alina

    Un fan Budapest chiar aici!

Comments are closed