Merita sa cumperi laptop second hand?

Zilele trecute mi s-a stricat cablul de la un laptop, o problema pe care am mai avut-o de-a lungul anilor de multe ori, cu diverse modele de laptop. Problema in sine nu era mare (cablul era putin intrerupt, din cauza rularii dese), asa ca am considerat ca nu merita achizitia unuia nou (cost de la 100 de lei in sus pentru model compatibil si de la 200 de lei in sus pentru varianta originala). Am intrat intr-un centru de reparatii computere, unde problema mi-a fost rezorvata in 20 de minute si contra sumei de 35 de lei.

Nu mai intrasem de multa vreme intr-un astfel de centru de reparatii IT. Daca in trecut vedeai unitati desktop peste tot, acum laptop-urile domina categoric. Multe laptopuri venite pentru reparatii, dar si laptopuri second hand disponibile spre vanzare – laptopuri reconditionate sau realizate din piese. Din cate am inteles de la cei de la centrul respectiv, poti avea orice laptop doresti, iar ei garanteaza ca arata si functioneaza cam ca unul nou. Pretul insa, evident, seminificativ mai mic. Suna promitator.

laptop abdMerita oare sa cumperi un laptop second hand si nu unul nou? M-am uitat pe un magazin online de astfel de produse, am cautat modele sub 13 inch diagonala (ceea ce folosesc eu in general) si am gasit o multime de produse la preturi foarte mici. Exista si posibilitatea de buy-back ulterior, deci pot face upgrade destul de des si sa ai produse de buna calitate, mereu la preturi mici (practic, investitia de trecere de la un produs la altul va fi minora).

Voi studia mai atent si varianta asta, caci pare asemanator cu situatia din industria auto: cumperi o masina si a doua zi pretul ei scade semnificativ daca o vinzi; in schimb, daca ai cumparat o masina de 2-3 ani, ai toate sansele sa o vinzi la un pret foarte asemanator dupa ce o folosesti 2-3 ani (depinde mult de situatie, dar in mare intelegeti la ce ma refer).

Pe magazinele online de specialitate se pot gasi si alte produse IT second hand, de la desktopuri la imprimante si servere sh. Probabil este foarte util si pentru firmele mici si medii care au nevoie de astfel de produse, dar nu isi permit sa investeasca in produse noi.

In privinta laptopurilor, cei de la centrul de care vorbeam mai sus imi spuneau ca pot face orice produs, exact asa cum imi doresc. Iata cat de mult s-a evoluat, cu vreo 10 ani in urma am avut un laptop cu o problema minora si nu se putea repara decat la service-ul central, putini aveau curajul sa deschida un laptop 🙂