Ingrijirea personala – genul masculin

Cu multi ani in urma am auzit si eu pentru prima data termenul de metrosexual – un barbat foarte interesat de propria imagine, care aloca mult timp ingrijirii corporale, care se aranjeaza permanent si pentru care felul in care arata este de importanta maxima in fiecare moment. Termenul nu face referire la o anumita orientare sexuala, ci se refera la orice barbati cu un simt estetic deosebit de puternic, preocupati de moda si de aspectul personal.

Din cate am aflat mai recent, termenul a fost inventat cu vreo 20 de ani in urma de catre jurnalistul britanic Mark Simpson. Prin traditie, femeile sunt cele care arata rafinat si care seduc prin aspectul foarte ingrijit. Barbatii se bazau mai mult pe alte virtuti si trebuie sa recunosc ca si mie mi se pare usor ridicol sa vad un barbat care se uita toata ziua in oglinda, care investeste in fel de fel de cosmetice si produse de ingrijire a parului, care merge la saloane pentru a-si pregati coafura si unghiile sau care se penseaza regulat… dar eu sunt, probabil, mai de moda veche, caci mai nou numarul barbatilor cu astfel de preocupari este tot mai mare.

Asta nu inseamna ca este ceva rau, depinde cat de mult se intinde aceasta preocupare. Este o discutie complexa despre feminitate si despre masculinitate. Evident ca nu trebuie sa fii murdar si dezgustator pentru a fi barbat adevarat, dar parca nici sa ajungi isteric atunci cand bate vantul putin si ti s-a deranjat o suvita sau vezi ca ti-a aparut un fir nou de par in afara celor dorite. Parerea mea.

philipsInteresul barbatilor pentru modul in care arata este demonstrat de piata de produse cosmetice. Daca in trecut acest raion dedicat barbatilor aproape nu exista in hipermarketuri (si ma refer aici la altceva in afara de spuma de ras si after shave), acum exista o multumite de creme si lotiuni si bugete in crestere alocate promovarii acestora. De ce? Pentru ca exista target, exista piata pentru acesti consumatori. Dincolo de ingrijirea barbii, barbatii sunt interesati de tot felul de aparate precum aparat tuns corporal, care poate fi extrem de util pentru pregatirea pentru plaja, de exemplu 🙂

Imi amintesc prin anii `90 ca Jon Bon Jovi spunea ca se rade cu lama pe piept pentru a avea mai mult par. Parul de pe piept (cat mai bogat) este considerat sexy, iar vedetele rock cu plete erau un simbol masculin. Lucrurile sunt diferite in prezent, dovada si modul in care arata acum vedeta amintita… publicul si-a schimbat preferintele, femeile si-au modificat felul in care vad barbatul perfect.

Barbatii au asteptari crescute si de la produsele utilizate, sunt informati si aleg cu atentie. Pentru cei ce cauta aparat ras electric cel mai bun produs nu este ales la intamplare, ci dupa o “cercetare” adecvata, in magazine si mai ales pe internet. Voi ce parare aveti, unde este limita intre barbat ok si… ciudat? 🙂