Lego si Barbie, probabil cele mai puternice branduri de jucarii

Industria de jucarii lanseaza permanent noi produse si noi branduri, pentru ca potentialul pe piata este enorm: familiile sunt dispuse, in masura in care bugetul le permite, sa faca eforturi pentru a cumpara produse pentru copii. Asta fara a mai mentiona de colectionarii de jucarii (in randul adultilor), un segment aproape inexistent in Romania, spre deosebire de SUA de exemplu.

Colectiile de jucarii se schimba des, pe masura ce generatiile de copii de schimba. Pe langa faptul ca apar inovatii (tehnologia isi pune decisiv amprenta asupra produselor), este vorba despre schimbarile din societate, fel de fel. Jucariile din urma cu 10 ani sunt destul de diferite fata de cele actuale. Peste 10 ani, cu siguranta vor fi “la moda” jucarii destul de diferite fata de cele actuale. Nu ma refer la modelele clasice, cele pe care parintii le aleg, ci la cele pe care copiii le doresc dupa ce le vad in reclame sau pur si simplu dupa ce urmaresc desene animate. Eroii de pe posturile TV pentru copii se regasesc evident pe rafturile din magazine.

lego

In prezent, papusile au tot felul de “puteri”, iar tabletele pentru copii si multe alte gadgeturi – jucarii sunt populare printre cei mici. Brandurile din top se schimba des, pentru ca apar mereu noi si noi colectii. Chiar daca si in privinta lor exista un update permanent, Lego si Barbie mi se par jucariile cu brandul cel mai puternic. Toti copiii mici pe care ii stiu au acasa Lego Duplo, iar cei de peste 5 ani colectioneaza deja Lego Friends / City / Princess etc. Despre Barbie, ce se mai poate spune? Este referinta perfecta in materie de papusi. Este “Papusa”. As paria ca peste 10, 20, 30 de ani, Lego si Barbie, cu update-urile necesare, vor fi in continuare in prim-plan in magazine, alaturi de noutatile de sezon.

Si in magazinele online de profil, gasim usor Lego si Barbie, chiar daca sunt promovate puternic produsele noi, in special cele care au si buget de promovare la TV. Copiii sunt dispusi mereu sa cumpere ce au vazut la TV, chiar daca este vorba despre jucarii mai putin utile de fapt. Pot spune si din experienta proprie de tata, al meu copil colectioneaza multe jucarii si ar dori mereu “chestiile” de la TV, dar de cele mai multe ori tot cu Lego se joaca. Desigur, preferintele mai difera si de la copil la copil. Imi amintesc si eu, in copilarie, ca am fost pasionat de Lego, desi le-am descoperit de fapt oarecum mai spre finalul copilariei (am copilarit in anii `90, cand Lego nici nu cred ca avea reprezentanta in Romania, ce sa mai spun de cataloage in limba romana…). Acum, poti cumpara jucarii direct de pe internet, le comanzi alaturi de triciclete si alte asemenea articole, urmand sa iti soseasca acasa prin curier, cel mai probabil chiar in ziua urmatoare.