Analizele medicale – cand ne dorim sa cumparam liniste

Daca pana la o varsta ne putem baza si pe noroc (nu tocmai inspirat insa), de la o varsta (care varsta, depinde de fiecare) nu ne mai putem permite acest lux si trebuie sa ne prezentam mai des la medic pentru controale de rutina si mai ales pentru analize medicale efectuate in laboratoare autorizate. De fapt, acest sector este probabil singurul in care ne dorim sa platim “degeaba”, adica vrem sa aflam ca nu avem nicio problema. Am fost “degeaba” la medic? Asa este, caci nu era nicio diferenta daca nu mergeam. Insa aceasta situatie este una dorita, preferata de oricine. Cine isi doreste sa mearga la medic sau sa faca analize medicale si sa observe ca are probleme cu care va trebui sa se confrunte?!

medicDaca platim pentru analize medicale, platim pentru linistea noastra. Vrem sa fim mai relaxati, sa stim ca durerea aceea pe care o mai simtim uneori nu este un simptom care sa ne ingrijoreze. Sa stim ca tinem colesterolul si tensiunea arteriala sub control, chiar daca ne confruntam zi de zi cu stresul. Uneori, analizele medicale pot indica si mici semne de exclamatie. Nici situatia asta nu este una foarte rea, caci acestea sunt simple avertizari pe care trebuie sa le luam in seama. Este ca si cum am depasi viteza cand mergem cu masina, Politia ne-ar opri si ne-ar avertiza, dar nu ne-ar da amenda. Sau, sa zicem ca ne-ar amenda. Nici aceasta situatie nu este rea, daca o comparam cu posibilitatea de a face un accident. Data viitoare poate vom fi mai atenti si vom evita astfel Accidentul.

Cand merg sa-mi fac analize medicale, o privesc ca pe o situatie care se rezolva pe loc. Gata, am plecat de la clinica, am sters de pe lista aceasta nevoie. Pentru ca, momentan, analizele mele ies bine. Ma bucur astfel ca nu sunt in categoria celor care asteapta cu foarte mari emotii fiecare rezultat. Cu timpul, probabil ca toti ajungem si acolo, dar speram ca acest moment sa fie cat mai tarziu. Sau, de ce nu, sa nu exista deloc – de sperat, putem spera. Intre timp, ne putem informa despre diverse afectiuni, probleme, noutati, arii care necesita atentia noastra in anumite momente. Internetul este un bun aliat pentru informare, dar analizele tot la un laborator trebuie sa le facem. Cu sangele nu e de glumit si virtual momentan nu se poate face nimic.