Sa ingrijesti gradina – nu munca, ci hobby

In cadrul timpului pe care-l mai irosesc uneori pe la TV (din ce in ce mai putin insa), am vazut recent mai multe reportaje cu oameni ce au ca hobby gradinaritul. In unul din cazuri, era vorba despre un barbat care amenaja spatiile din fata blocurilor din orasul in care locuieste. Da, pur si simplu, cumpara din banii lui seminte, bulbi si pomisori si face ceea ce primaria nu reuseste; si nu doar in fata ferestrei sale, ci prin tot cartierul. In alt caz, era vorba despre un tip care, la fiecare cateva zile, merge undeva la marginea orasului, unde are o mica gradina de legume si unde face totul cu mana sa, de placere (in conditiile in care are un job de top, deci nu o face pentru a economisi bani cu propriile produse din gradina).

gradinaritCele de mai sus sunt doar niste exemple recente, caci intru tot mai des in contact (direct si indirect) cu persoane pentru care gradinaritul este pur si simplu un hobby. In timp ce unii merg la munte si se catara pe stanci, altii sar cu parasuta, iar altii merg la sala ori practic diverse sporturi, oamenii acestia isi pun manusile de gradinari si incearca sa faca ceva cu mana lor. Mi se pare o chestiune foarte frumoasa, pana la urma ocrotesti viata in mod direct si totul depinde de tine. Plantele sunt vii, iar relatia este una deosebita, mai ales cand o faci la nivel mic, de placere, fara a o privi ca pe o munca in serie. Simt asta si eu in timp ce… am grija de trandafirul meu japonez si de alte mici plante carora le-am facut loc in acelasi ghiveci. Cand le vad cum se invioreaza si infloresc atunci cand le ud asa cum trebuie si le creez conditiile ideale de lumina si temperatura, senzatia este una foarte placuta.

In conditiile in care nu am o curte proprie (locuiesc la bloc…), mi-ar placea foarte tare sa am o gradina undeva in oras, sa pot merge din cand in cand. Asa avea bunicul meu, cand eu eram de varsta actuala a copilului meu… Din pacate, era un teren “de imprumut”, iar acum acolo s-a construit un magazin, exponent al comertului modern… Probabil ca as investi in unelte fel de fel precum cele de aici, asa cum cei mai multi dintre noi investesc in gadgeturi “de firma”.