Centralele termice conventionale vs. centrale termice in condensare

In ciuda titlului, acest articol nu este unul tocmai tehnic, pentru ca nu sunt specialist in domeniu. Voi vorbi insa despre un subiect de mare actualitate in Romania, in domeniul incalzirii locuintelor: alegerea unei centrale electrice pe gaz. Tot mai multi romani aleg o astfel de varianta, renuntand la sistemul centralizat. Reteaua de gaz se tot extinde, insa inca acopera o mica parte din populatie, de aceea numarul de centrale termice pe gaz este mic, raportat la numarul celor care isi doresc instalarea unui asemenea sistem de incalzire.

In mediul urban si chiar si in cel rural, centrala termica pe gaz pare sa fie varianta ideala: costuri mici de functionare, incalzire “curata” si confortabila (comparativ cu incalzirea cu lemne spre exemplu, unde utilizatorul are mereu mult de munca si unde rezulta fum si cenusa). Mai nou, legislatia Uniunii Europene se va aplica si in Romania, astfel ca piata se va indrepta exclusiv spre centralele termice in condensare. Acestea consuma mai putin, deci sunt mai economice. Cu cat? Este relativ, dar se pare ca se realizeaza o economie de minim 10-15%, care poate ajunge conform unor specialisti si pana la 20-30%. In orice caz, este clar ca exista o oarecare economie, deci vorbim nu doar de salvarea de bani, ci si de ajutor pentru mediu (mai putina poluare, mai multe resurse economisite).

centrala termica“Centralele murale in condensare sunt echipamente termice pentru incalzire si preparare apa calda menajera care folosesc cu succes tehnologia condensarii prin cresterea randamentului nominal pana la 107,5%. La baza realizarii acestor centrale se afla un arzator superior cu preamestec, sistemul de control cu procesor utilizand protocolul OpenThem si un schimbator de caldura de inalta eficienta cu emisie de noxe reduse”, spun cei de la Ferroli, unul dintre brandurile de top de pe piata de centrale termice din Romania.

In prezent, in Romania nu se mai pot importa centrale termice conventionale, insa acestea vor continua sa existe in magazine, pana la epuizarea stocurilor. Cel mai probabil, retailerii si-au facut stocuri insemnate, pentru ca exista varietate pe piata, in continuare 🙂 Diferenta de pret intre o centrala termica in condensare si una conventionala este destul de mare. Din ce am observat pe piata, centralele termice “normale” costa de la 1700 de lei in sus (cam 2000 – 2300 pentru una mai performanta), in timp ce modelul cel mai ieftin de centrala termica in condensare este disponibil cam la 2800 de lei (si, evident, costurile cresc pentru variantele mai performante). Romanii pot alege din multe variante, inclusiv Ferroli, amintit mai sus – un brand ales pentru raportul bun calitate / pret (am avut si eu Ferroli la o fosta locuinta, acum din pacate nu am centrala termica pentru ca nu exista retea de gaz in blocul in care locuiesc…).

Ca sa validez oarecum titlul “Centralele termice conventionale vs. centrale termice in condensare”, sa pun si o intrebare: ce varianta ar fi de preferat sa alegem? Fiind in plin sezon rece, acum cel mai probabil nu prea se mai instaleaza centrale, ci abia in primavara va fi din nou interes mare. Pana atunci, parerea mea este ca centralele termice in condensare se vor mai ieftini, pe masura ce acestea vor deveni standard in domeniu. Va ajuta (putin de tot) si scaderea TVA de la 24% la 20%. Dar, cum ziceam, mai ales tendinta generala a pietei si cresterea vanzarilor.