Ce inseamna sa investesti inteligent intr-o proprietate imobiliara

Dupa multe framantari, cu suisuri si coborasuri, piata imobiliara din Romania permite inca multe oportunitati de investitii, mai ales daca faci o analiza atenta, daca stii cum sa actionezi si, evident, daca ai un buget suficient pentru a face asemenea afaceri. Unii isi amintesc aproape cu nostalgie de vremurile din perioada de boom imobiliar, cand era de ajuns sa cumperi ceva – orice – si sa astepti sa ii creasca valoarea. Acum, trebuie sa stii mai intai ce si cand sa cumperi, daca vrei sa faci investitii de care sa profiti in anii urmatori.

In sectorul rezidential, o investitie “desteapta” nu trebuie neaparat sa fie una cu acest scop in sine, ci poate fi o oportunitate care se naste dintr-o nevoie. Mai exact, sa presupunem ca doriti sa cumparati o proprietate imobiliara in care sa locuiti (apartament sau casa), insa stiti ca cel mai probabil mai devreme sau mai tarziu este foarte probabil (sau macar posibil) sa va mutati. Poate veti dori un upgrade (pe masura familiei), poate veti prefera o zona mai linistita sau poate chiar veti renunta la agitatia urbana pentru un cadru natural; poate veti experimenta si veti dori sa gasiti ceva mai bun ulterior. Astfel, ganditi-va nu doar la prezent, ci si la momentul in care va trebui sa vindeti respectiva proprietate.

O locuinta extrem de personalizata poate sa fie greu de vandut, caci gusturile foarte speciale nu sunt tocmai preferate de piata (veti restrage puternic targetul). Oricat de mare ar fi tentatia, nu investiti exagerat in elemente extrem de scumpe (si poate foarte personale), care nu au o valoare certa pentru orice persoana. Spre exemplu, daca faceti mobiler la comanda, ganditi-va cum vor fi respectivele alegeri privire de un potential cumparator. Daca alegeti mobila si decoratiuni extrem de scumpe, cel mai probabil o mare parte din valoarea investita nu se va regasi in pretul de vanzare (iar investitia devine mai degraba… o cheltuiala).

Se pot face foarte multe alegeri care sa va permita o viata placuta, dar in acelasi timp sa se incadreze macar in parte la capitolul “investitii”. Anumite elemente sunt mai mult sau mai putin privite la investitii care cresc valoarea unei proprietati in mod real. Uneori o simpla amenajare cu un cost mic ridica semnificativ pretul unui imobil. Totul depinde si de segmentul de piata, de localitatea in care se afla proprietatea si de alte elemente sociale – poate ca o proprietate de lux se va vinde mai bine sau poate dimpotriva. Asadar, nu se pot stabili tocmai niste reguli generale, caci exista multe particularitati.

In Romania, in prezent exista multe proprietati de lux, cu piscina, care se vand la preturi mult mai mici decat costurile pe care le-au avut proprietarii cu amenajarea lor (mai ales in ceea ce priveste piscina). Pe de alta parte, exista alte elemente foarte apreciate, asa cum este garajul acoperit, de preferat dotat cu usi de garaj moderne, care sa asigure pe de o parte securitate (descurajeaza infractorii, caci sunt greu de deschis), pe de alta parte sa fie extrem de practice si… estetice. Sa ne gandim ca usa de garaj reprezinta de multe ori o parte importanta din partea frontala a unei locuinte (o treime in general, uneori chiar mai mult decat atat), deci impresia pe care o genereaza unui potential client este extrem de puternica. In vanzari, mereu este vorba si de imagine, nu doar de functionalitate.

locuinta cu usi de garajSi pentru ca tot am amintit de usile de garaj rezidentiale, evident ca acum exista pe piata modele ce folosesc tehnologia de ultima generatie, facandu-le “frumoase si destepte”. Astfel de usi de garaj sunt concepute astfel incat sa reziste la zeci de mii de cicluri de actionare, ceea ce inseamna chiar si mai mult de 10 ani de functionare perfecta. In functie de modul in care sunt ingrijite si de eventuale “facelift”-uri, viata usilor de garaj poate fi prelungita si mai mult. La capitolul design, garajul poate avea o “fata” care sa impresioneze instant, caci usile sunt de fapt panouri cu diverse culori si materiale, suprafete care imita lemnul etc. Cam oricare ar fi stilul arhitectural al locuintei, cu siguranta integrarea se va putea face usor.

Exista si persoane care cumpara intentionat locuinte (mai ales case) pentru a le reconditiona / renova si pentru a le vinde eventual “la cheie”. Dar poti investi inteligent intr-o proprietate imobiliara chiar daca nu iti propui din start sa faci o afacere din asta. Chiar si daca iti recuperezi in mare parte investitia, dupa multi ani in care ai locuit acolo, tot este un succes.