Cum am devenit cunoscator in materie de materiale de constructii

Desi mai interactionasem de-a lungul timpului cu articole despre constructii si amenajari, stiam mai mult branduri din domeniu, nu si detalii concrete despre ce tip de material se foloseste pentru anumite lucrari, care sunt diferentele, ce este mai bun etc. Recent am fost insa coordonatorul unei lucrari de amenajare interioara, in sensul de a lua decizii alaturi de mesteri, de a-i supraveghea si… aproviziona cu materiale.

caramidaDe voie, de nevoie, m-am informat si stiu acum fel de fel de chestii (minore, desigur, ca doar nu am devenit specialist in 2-3 saptamani): despre avantaje si dezavantaje in folosirea caramizilor vs. BCA, despre tipurile de placi Rigips (de exemplu placi verzi = antimucegai), despre tipurile de adezivi pentru gresie si faianta, despre gletul clasic si cel pentru finisaje superfine, despre material pentru sapa in functie de utilizare, despre amorse si vopsea, despre parchet laminat, folii… si as putea continua cu multe alte exemple.

Informarea mea s-a produs online, dar mai ales “pe santier”. Am consultat si surse oficiale (ce spun normele), dar si consultantii din magazinele cu materiale de constructie – bricolaj; si mai ales mesterii – o multime de pareri si idei “sigure”, de multe ori nu tocmai asemanatoare (“stiu eu mai bine, ca doar lucrez de atatia ani”).

sapaIn concluzie, sunt cunoscator, deloc specialist. Cert este ca, acum, daca as lua-o de la zero, as gasi mai usor materialele necesare, as lua decizii mai bune, as alege probabil solutii mai “destepte” si as face si ceva economii. Materiale de constructii as comanda acum inclusiv de pe internet (am fost pe graba si a trebuit sa cumpar in special offline), as merge la sigur si as planifica totul mai bine. Asa este cand termini un proiect de acest gen, simti ca data viitoare te vei descurca mai stralucit 🙂

Am mai trecut prin renovari / amenajari interioare de-a lungul timpului, insa a fost prima data in care am fost aproape pe cont propriu, in sensul ca a trebuit sa ma ocup in mare parte singur de toate lucrurile. Si nu-i deloc usor, caci trebuie sa faci o multime de lucruri in acelasi timp, sa iei rapid decizii importante, sa coordonezi si sa gasesti solutii atunci cand apar probleme ce incurca planurile.