Ce iti trebuie cand pornesti la drum in afaceri

Daca ne uitam la toate articolele, conferintele si programele de antreprenoriat, se poate spune ca este cool sa pornesti pe drumul unei afaceri pe cont propriu. Si chiar este o senzatie deosebita, insa in acelasi timp se adauga la aceasta “reteta”, mult stres, multe probleme neasteptate (nestiute) pentru care trebuie sa gasesti solutii rapid, cam putin somn fata de necesar, unele dezamagiri (mai ales daca pornesti cu prea mult optimism)… Si totusi este cool, cand ajungi sa ai putin timp de relaxare si observi ca lucrurile se misca.

Ce iti trebuie insa pentru a lansa o afacere? As spune ca in primul rand ai nevoie de idei, de un plan si de indeajuns de mult timp. Cei care au joburi complexe si spera sa lanseze afaceri in paralel care “sa mearga singure” au sanse minime de reusita, pentru ca cele mai multe business-uri au nevoie de o implicare puternica a antreprenorului.

Mai ai nevoie de bani – in unele cazuri banii necesari sunt putini la inceput (daca incepi de jos si apoi te dezvolti pe masura ce ai clienti, in domeniul serviciilor), in alte cazuri finantarea trebuie sa fie din start una consistenta (de exemplu daca este vorba despre un magazin si iti trebuie nu doar spatiu, amenajare si resurse umane, ci si investitie in stocuri).

Si mai este ceva de care ai nevoie neaparat, un subiect pe care unii il trec pe lista abia la “si altele”, desi este extrem de important: servicii de contabilitate. Cel mai probabil, nu vei avea nevoie de contabili cu norma intreaga, ci vei colabora cu o firma de contabilitate. Atentie pe cine alegi, caci ar trebui sa ai un partener de incredere, care sa te ajute inclusiv cu informatii si sfaturi, consultanta profesionala.

man hand with business reportIn functie de orasul in care business-ul activeaza, cauta o companie cu experienta in domeniu. De exemplu, daca firma este din Constanta, cauta servicii contabile constanta. Unde gasesti o firma de contabilitate serioasa? Poti sa cauti si recomandari, dar daca nu ai nimic satisfacator, este ok sa cauti si pe internet, in principal pe Google. Atentie, aici poti sa gasesti o multime de rezultate, mai departe studiaza ofertele si stabileste intalniri pentru a interactiona direct cu potentialii tai viitori parteneri pe termen lung. Firme de contabilitate constanta sunt cautate si de companii nationale ce desfasoara activitati sezoniere pe litoral.

Asadar, spor in afaceri, este un drum complicat, dar interesant, mereu provocator.