Cand si de ce iti trebuie o coroana… de zirconiu

Unii s-au nascut sa fie regi, dar asteapta coroana toata viata; in lipsa acesteia, se consoleaza insa cu diplome, medalii, ba chiar si multumiri, daca sunt buni in ceea ce fac. Despre coroane voi vorbi si eu acum, insa nu din cele pe care le pui pe cap, ci de cele pe care… le bagi in cap as putea spune, dar nu spun ca suna cam urat 🙂 Asadar, sa trec la subiect: cand si de ce iti trebuie o coroana dentara; si nu una oarecare, ci o coroana de zirconiu.

Trebuie sa marturisesc ca am avut parte de asa ceva (adica am avut nevoie si am asa ceva in gura – coroana dentara, insa nu stiu sigur daca din zirconiu sau nu). Si curand s-ar putea sa am nevoie din nou. Dar, nu prea am inteles foarte bine dr aristidecand si de ce este nevoie de coroana dentara si nu de plomba, care este diferenta… Si asta desi am mai interactionat cu cabinete stomatologice, ba chiar am vizitat mai multe website-uri de specialitate. Parcurgand cateva minute informatiile de pe website-ul Cabinetului Medical Dr. Aristide Dan din Bucuresti, pot spune ca am reusit in sfarsit sa inteleg. Concluzia: dentist bun, cu website bun, clar si pe intelesul tuturor, unde gasesti rapid informatii bine explicate, pentru tine ca pacient poate neinitiat in tainele stomatologiei…

Bonus, dincolo de informatii usor de digerat, gasesti pe website preturi clar exprimate. Asa cum spuneam recent intr-un alt articol despre doctorii buni de la Cabinetul Medical Dr. Aristide Dan, pacientul primeste, in cadrul primei consultatii (gratuite), o estimare alaturata unui plan de tratament; estimarea este exacta, garantata – la finalul tratamentului, nu platesti mai mult decat suma mentionata initial, chiar si daca apar situatii pe parcurs ce nu au fost prevazute (asadar, medicii isi asuma ca in niciun caz clientul nu va plati mai mult pentru a-si rezolva problema).

implant dentarDe implant dentar sper sa nu aveti nevoie (desi… este si asta o realitate, putem avea nevoie de asa ceva chiar si in conditiile in care avem grija de dantura noastra); adica se pot intampla accidente, plus ca varsta si bolile isi pot spune cuvantul. Daca totusi aveti nevoie de implant dentar, doctorii de la Cabinetul Medical Dr. Aristide Dan promit implantul dentar perfect, fara compromis. Si totusi la costuri corecte. Cu plata in rate fara dobanda, daca se doreste.

Ajung acum si la coroana dentara, mai exact coroana zirconiu, varianta ideala. Aceasta este unitatea dentara artificiala care inlocuieste coroana dintelui natural. Pentru ca, in caz ca nu stiati, aveti coroane naturale pe fiecare dinte. Suntem asadar niste regi 🙂 Regatul nostru este din pacate atacat adesea (dulciurile, cafeaua si diverse obiceiuri alimentare nu tocmai sanatoase sunt de vina), iar cariile pun stapanire pe diverse… teritorii. Cand cariile sunt combatute zirconiuin fata de atac initial, este de ajuns o obturatie clasica (aceasta este plomba). Daca insa dintele a fost atacat mai puternic de carie, medicul stomatolog nu va putea reface pierderea de tesut dentar printr-o obturatie simpla. In acest caz, solutia este coroana protetica ce va inlocui substanta dentara pierduta, intr-un mod estetic si durabil.

Iata cateva alte situatii in care coroana de zirconiu poate sa fie varianta perfecta: fractura dentara; pierderea vitalitatii dintelui; coloratii intrinseci care nu pot fi indepartate cu ajutorul albirii dentare; inghesuiri dentare netratate ortodontic; protezarea implanturilor dentare; alte neajunsuri de natura estetica (forma, asezare, inclinatie, dimensiune, culoare).

Pentru aplicarea unei coroane de zirconiu, exista mai multe etape. Prima din ele, realizata de medicul stomatolog, vizeaza indepartarea unui strat de smalt si dentina pentru a oferi spatiul necesar. Mai departe, campul protetic (adica forma dintilor, a bonturilor si a crestei alveolare, precum si felul in care cele doua arcade dentare se intalnesc) este inregistrat de catre medicul stomatolog, cu ajutorul unor materiale speciale. In etapa a treia intervine tehnicianul dentar, care realizeaza coroana de zirconiu. Evident, in cele din urma tot stomatologul este cel care monteaza coroana si finalizeaza astfel lucrarea. Rezultatul: un dinte perfect, care arata natural.

zambet
De ce tocmai zirconiu utilizat in stomatologie? “Zirconiul este un metal de tranzitie care seamana cu titanul. Dioxidul de zirconiu a fost introdus in medicina dentara ca inlocuitor pentru metal, deoarece are proprietati extraordinare, precum o mare rezistenta la indoire (peste 1000 MPa) si duritate (1200-1400 Vickers)”, se precizeaza pe draristide.ro.

5 Comments

  1. Da, toti vrem coroana. Daca nu se poate de aur, macar de zirconiu 🙂 Oricum, n-as vrea sa am aur in gura, mult mai bine zirconiu 🙂

    • razvaniancu

      Da, aurul e sa-l porti pe mana, la gat… nu in gura 🙂 Suna chiar interesant zirconiu de fapt, pare cool 🙂

  2. Sim Sim

    Si eu trebuie sa ajung curand la dentist :(( Ma bate gandul sa incerc la acest stomatolog recomandat de tine in articol. Mai ales pentru faza cu pret garantat, sa stiu de la inceput ce ma asteapta.

    • razvaniancu

      Da, asta mi s-a parut si mie remarcabil. Poti sa spui cum a fost, sper ca l-am laudat pe merit 🙂 Chiar pare totul ok, cel putin cum se vede din online… super. Posibil sa ajung si eu si sa mai fac o recenzie dupa tratament 😉

  3. Daria Popa

    Bine punctat! Zirconiu voi alege si eu, din pacate voi avea nevoie. De implant sper sa nu!

Comments are closed