Managementul deseurilor – respecti legea si poti face si bani din gunoi

Orice companie sau institutie publica are anumite indatoriri cu privire la managementul deseurilor. De la autoritati publice si pana la spitale, de la hoteluri si restaurante si pana la hipermarketuri si supermarketuri, toate au un rol in ceea ce reprezinta o nevoie a lumii moderne. Fara managementul deseurilor aplicat in mod corect, am ajunge sa traim printre gunoaie. In plus, natura face cu greu fata deseurilor generate de oameni si are nevoie de ajutor, prin actiunile de reciclare.

Din fericire, Romania face parte din Uniunea Europeana, iar comunitatea europeana actioneaza tot mai puternic pentru a salva de fapt mediul inconjurator, deci si oamenii. Exista legi stricte cu privire la managementul deseurilor si mai ales cu privire la reciclare, iar Romania face pasi (mici, dar tot mai multi) spre ceea ce in Vest este normalitate de o lunga perioada de timp.

Pentru toate organizatiile (publice, private, indiferent de statutul lor) exista in prezent numeroase echipamente care fac managementul deseurilor o misiune usoara. Ba mai mult decat atat, se poate face si profit din gunoi, in special prin reciclare. Cele mai moderne echipamente actuale asigura performanta ridicata in tot acest proces. In functie de tipul de activitate, de spatiu si de volumul de lucru, se pot alege produse pe masura. De exemplu, prese de balotat mici, pretabile chiar si pentru garaje personale, magazine mici, spitale, spatii de birouri mici.

presa balotat pet-uriO multime de produse din domeniu pot fi consultate online: exista prese de balotat AweCompactors pentru orice tip de utilizare. Mi-a atras atentia o presa de balotat pentru PET-uri – MACFAB 40 PET Bottle. Si stiti bine cat de multe PET-uri ajung prin natura si cat de valoroasa este aceasta resursa, practic, dincolo de faptul ca trebuie eliminata din mediul inconjurator. Presa mai sus mentionata are un mecanism unic de perforare care elimina necesitatea de a inlatura capacele de la sticlele PET inaintea balotarii si prezinta raport foarte mare de compactare. Este ideala pentru volume medii si mari de sticle de plastic.

Firma pe care am mentionat-o, AWE Compactors, importa si distribuie in Romania (in regim de unic importator) echipamente pentru prelucrarea si compactarea deseurilor, fabricate de companii de renume international in acest domeniu – de exemplu firma germana Bergmann si firma irlandeza MACFAB.