Variante de transport pentru calatorii in Europa

Cea mai simpla si practica varianta de transport pentru calatorii din Romania spre alte tari europene pare sa fie zborul cu avionul. Ajungi rapid, in cateva ore, oriunde in Europa. Asta cel putin teoretic, daca nu ai probleme cu intarzieri si daca nu ai ales o varianta cu escale foarte lungi, caz in care vei petrece ceva timp pe cel putin un aeroport european… Partea mai putin placuta la aceasta varianta de transport este costul: in functie de destinatie si de momentul rezervarii, poti sa platesti foarte putin (low-cost) sau foarte mult… In plus, multe persoane (printre care si eu…) simt un disconfort destul de puternic in cazul zborurilor cu avionul, deci prefera in general alte metode de transport, atunci cand este posibil.

Si este posibil, de cele mai multe ori, daca ai suficient timp si… rabdare; si daca destinatia nu este totusi foarte indepartata. Ai putea merge cu masina personala, insa aceasta varianta se poate dovedi foarte scumpa (mai ales daca vei calatori singur) si deloc confortabila. Din punctul meu de vedere, este si o varianta foarte riscanta, daca nu esti un sofer extrem de bun… si chiar si daca esti, in trafic te poti intalni cu soferi mai putin experimentati si incidentele nu sunt excluse… In plus, este extrem de obositor sa conduci pe distante atat de lungi! Va trebui sa te opresti cel putin o data la un hotel, deci costul si timpul vor avea iata valori si mai mari.

Cele mai practice variante ar fi transportul cu autocarul sau cu trenul. Personal, prefer trenul, insa din pacate nu exista mereu variante bune… Se anunta acum un nou tren privat Bucuresti – Arad si in viitor chiar spre Viena, ceea ce m-ar incanta foarte tare. Cu autocarul, exista multe oferte foarte bune pentru transport Germania, Italia, Austria, Franta etc. Cam pe oriunde. Si aici este bine sa cumperi biletele din timp, dar in principiu gasesti aproape oricand locuri.

calatorii autocar

Firmele din domeniu au crescut gradul de confort si siguranta, deci conditiile sunt din ce in ce mai bune. Poti sa dormi pe drum, nu ai grija condusului. Cauti online bilete de autocar Bucuresti Munchen si gasesti atat firme mari, cat si unele mai mici. Atentie mare totusi ce companie alegi, sa fie una de incredere (tot internetul te poate ajuta cu informatii si recenzii in acest sens).

As mai aminti o varianta de calatorie in Europa: car-sharing. Exista un sistem international si adesea gasesti curse. Totusi, desi costurile sunt mici, exista si riscuri majore: nu stii exact ce sofer nimeresti si, din nou, esti intr-un automobil personal mult mai supus riscurilor in trafic. Asadar, in functie de situatie, as alege oricand intre variantele avion, autocar si tren. Pana la urma, fiecare varianta are utilitatea si… farmecul sau.