Uleiul de cocos si sanatatea – bine de stiut

Preocuparea pentru sanatate este tot mai evidenta in randul romanilor. Mai ales in ceea ce priveste alimentatia. Conteaza tot mai mult daca apa pe care o bem este cu adevarat curata (fara nitrati, alcalina, apa vie etc.), daca mancam fara E-uri si chiar sanatos. Ba chiar cumparam tot mai multe suplimente alimentare si superalimente. In supermarketuri apar tot mai multe alternative sanatoase. Putem gasi de exemplu germeni de plante (de ridichi, de grau etc.) – cumparati nu atat de mult pentru gust, ci pentru ca sunt superalimente. Putem gasi tot mai multe poduse cu etichete bio si eco, legume / fructe netratate cu chimicale – toate mai scumpe decat cele “normale”, insa cumparate pentru ca sunt mai sanatoase.

Uleiul de masline extravirgin, alte tipuri de uleiuri extravirgin, ciocolata neagra cu peste 80% cacao – iata doar cateva exemple de alimente fara indoiala sanatoase, tot mai integrate in alimentatia romanilor. Cu cat viata in mediul urban este mai agitata, cu atat mai mult parca apare si interesul pentru echilibru, pentru a inclina de fapt balanta si in sens invers, spre sanatate. Desigur ca este plin de alimente nesanatoase, insa pana si producatorii simt trendul si cauta sa-si imbunatateasca retetele: mai putine grasimi, mai putin zahar si tot asa.

In sectorul de chipsuri de exemplu se poate observa o astfel de preocupare evidenta: de la uleiuri total nesanatoase s-a trecut la variante mai bune, ba chiar si chipsuri prajite aproape fara ulei. Ne putem uita si la sectorul de mezeluri: exista producatori care au investit in tehnologie de ultima generatie pentru a produse alimente fara E-uri. Ceva mai scumpe, desigur, dar mai sanatoase. Se poate. Consumatorul cere, producatorii ofera.

ulei de cocosIn epoca internetului, romanii se informeaza tot mai mult si isi trimit unul altuia ponturi despre sanatate. Iata unul despre care am aflat si eu mai nou: uleiul de cocos. Am citit online, desigur, despre beneficii ulei de cocos. Lista este lunga, dar nu ma voi referi nu la partea de ajutor pentru par si piele, ci la uleiul de cocos utilizat ca aliment. Astfel, grasimile sale benefice il fac foarte util pentru digestie. Se poate sa ajute chiar la vindecarea infectiilor si iritatiilor din intestine.

Uleiul de nuca de cocos are cea mai mare cantitate de acid lauric (aici seamana cu laptele matern) si astfel ajuta sistemul imunitar. Pe langa acidul lauric, exista si cantitati mari de acid capric si acid caprilic, spun “sursele” mele online. Rezulta beneficii antibacteriene, antifungice, antivirale. De asemenea, se poate bifa si alt capitol: concentrarea si performanta mentala.

Si tot despre uleiul de cocos, prieten al sanatatii umane: acest ulei contine grasimi specifice care sustin productia hormonala naturala a organismului. Daca veti cauta pe internet pe website-urile de specialitate, veti gasi o lista lunga de beneficii. Bine de stiut, zic eu.

Astfel de produse sunt tot mai prezente in magazine – de obicei in magazine naturiste. Si apropo, ati vazut cat de multe magazine naturiste au aparut in ultimii ani? Pe langa sectoarele tot mai mari de produse naturiste si naturale din hipermarketuri.