Avantaje si dezavantaje in a cumpara produse de sezon in extra-sezon

Exista doua opinii contrare cu privire la cumpararea de produse de sezon in extra-sezon: ca e bine si ca nu e bine, desigur. La ce ma refer: sa cumperi produse de iarna in perioada calda a anului si produse de vara in perioada rece din an. Nu putem sa nu ne amintim proverbul “sa-ti faci iarna car si vara sanie”, este el perfect valabil, in comertul modern? Sa analizam lucrurile mai atent, cu exemple concrete.

Iata cateva produse la care ne putem referi: sanii (ca tot am spus proverbul), imbracaminte si incaltaminte (de iarna si de vara), aparate de aer conditionat, jucarii, biciclete si role, aparate de incalzire.

Inainte de orice, trebuie sa spunem ca exista un avantaj cert in a cumpara produse chiar in sezon: exista oferta din abundenta, gasesti si in comertul offline, si in cel online, o gama extrem de variata de articole. Sa ne gandim aici la imbracaminte si incaltaminte, deci produse fashion: daca vrei sa cumperi ghete primavara sau vara, din mall, vei avea extrem de putine variante… La fel si in cazul echipamentelor pentru sporturi de iarna (sanie si chiar ski) – greu gasesti astfel de produse in sezonul cald.

Din alt punct de vedere, cu noroc, poti “vana” super oferte gen lichidare de stoc, dar nu chiar in extra-sezon, ci mai degraba la final de sezon. Astfel, un bun moment de achizitie de produse de iarna este in intervalul februarie – martie, iar in cazul produselor de vara – perioada august – septembrie. Daca vrei sa cumperi un aparat de aer conditionat, ai mari sanse sa gasesti preturi minime in aceasta perioada de final de vara, inceput de toamna. Mai tarziu, magazinele nu vor mai insista pe vanzari de astfel de produse (exceptand Black Friday), deci vor avea o marja mai mare de castig la aceste aparate.

aer conditionat

Cam asa functioneaza de fapt lucrurile: cand un produs se vinde intens, comerciantii cauta sa puna accent pe volum. Adica, se bat in preturi, caci stiu ca vor vinde mult. In plus, in acele perioade, cumpara stocuri mai mari si implicit primesc discounturi mai mari la randul lor, de la producatori / distribuitori. Asadar, din punctul meu de vedere, poate fi avantajos sa cumperi in plin sezon anumite produse, caci ai varietate si preturi mici “la oferta”. Insa, mare atentie, este bine sa eviti sa cumperi chiar la inceput de sezon, cand preturile sunt la nivel maxim, caci comerciantii “testeaza” piata si se bazeaza pe persoanele dornice sa cumpere rapid sau care doresc noile colectii (in cazul categoriei de fashion).

Orice moment de cumparare trebuie studiat atent, daca vrei sa faci ceva economii si sa te bucuri de produse de foarte buna calitate, premium chiar, la preturi mici.