Ghiduri de calatorie & alte sfaturi pentru calatorii placute

Cand calatoresc, imi place sa fiu spontan, sa explorez, sa nu am un program foarte exact, sa improvizez. Totusi, intr-un oras mare sau in cazul unei calatorii intr-o arie mai larga, am nevoie de informatii acumulate inainte de calatorie, pentru a nu fi haotic si pentru a nu omite lucruri pe care as fi vrut sa le vad. A fi spontan nu este egal cu a fi dezorganizat.

Nu sunt deloc adeptul bifarii de obiective in ritm accelerat, chiar daca, este adevarat, pentru o persoana care nu calatoreste foarte des si care se gandeste ca ar putea sa nu mai vada a doua oara in viata respectivele locuri, dorinta de a nu rata nimic este maxima. Pentru o capitala europeana, cateva zile nu sunt de ajuns pentru a descoperi cu adevarat orasul, dar poti cunoaste atat cat este posibil…

Dincolo de locurile cele mai fotografiate, dincolo de obiective turistice “clasice”, dincolo de zonele din traseele pe care le colinda ghizii, exista si spiritul locului, elemente pe care le poti simti daca iei orasul la pas, daca intri nu doar in magazine de brand international, ci si in locurile in care intra localnicii – de la magazine, la piete, parcuri, cafenele si cofetarii. Daca vrei sa surprizi un oras cu adevarat, mergi si in cartiere, priveste oamenii care traiesc in acel oras, nu doar pe cei care se plimba cu aparatul de fotografiat si harta. Privind in ansamblu, intelegi mai bine locurile.

Informarea este necesara, chiar daca nu vrei sa fii un turist banal, recunoscut de la departare. Nu e placut sa te ratacesti permanent (din cand in cand da, este foarte placut sa te ratacesti, m-am mai ratacit prin orase si am descoperit locuri frumoase) si sa ai o experienta haotica, trecand prin locuri despre care nu stii ce reprezinta. Astfel, o documentare inainte de calatorie plus un ghid turistic nu trebuie sa lipseasca unui calator.

Daca mergi intr-o destinatie de calatorie destul de frecventata de romani, atunci vei gasi extrem de multe ghiduri de calatorie in librariile din Romania. Cel mai bine este sa cauti online, caci poti avea acces la intreaga oferta. Ghiduri de calatorie sunt multe, dar nu toate sunt bine structurate. Personal, ma impac extrem de bine cu ghidurile Top 10 de la DK, traduse in Romania de editura Litera. Sunt compacte, ieftine (le gasiti si la 15-20 de lei cand sunt oferte speciale) si extrem de utile. Imi place ca prezinta totul sub forma de topuri si aduc multe informatii utile pentru calatori, care intregesc perspectiva asupra destinatiilor respective.

ghiduri de calatorie

Cumparand online un astfel de ghid turistic, vei avea ocazia sa petreci timp offline de calitate si te vei intoarce din calatorie recomandand sigur aceste ghiduri mai departe, asa cum fac si eu. Multe persoane din jurul meu au folosit ghidurile si am auzit numai de bine. In schimb, am intalnit prin librarii ghiduri mult mai putin inspirate, inclusiv carti greu de carat, care vorbesc mult si prea putin la obiect. Generalitati gasesti la o simpla cautare pe Google, un ghid turistic adevarat ar trebui chiar sa te ghideze cu succes; si sa te inspire.

Printre destinatiile abordate de aceste ghiduri se numara Atena, Dublin, Washington DC, Andaluzia si Costa del Sol, Bucuresti, Cipru, Insulele Grecesti, Dubrovnik, Munchen, Budapesta, New York, Instanbul, Londra, Venetia, Amsterdam, Copenhaga, Praga, Barcelona, Bruxelles, Viena… si tot apar. Le gasiti usor si pe Elefant.ro, poate libraria online cu cele mai multe oferte speciale. Mai nou, s-au transformat in mall online, asa ca in timp ce cautati carti, probabil veti gasi si haine si multe alte produse utile in calatorii 🙂

1 Comment

  1. Elena

    Sunt foarte bune ghidurile acestea, asa este. Le-am folosit personal!

Comments are closed