Cartelele reincarcabile – mai multe avantaje decat abonamentele de telefonie mobila

Dupa mai multe experiente neplacute cu firmele de telefonie mobila, am renuntat rand pe rand la toate abonamentele si am ajuns sa utilizez sistemul de cartele pre-paid, atat pentru voce, cat si pentru date (internet). Din punctul meu de vedere, in prezent este mai avantajos sa alegi incarcare prepay decat abonament. Sincer, nu vad decat doua avantaje majore la abonament: faptul ca primesti factura si nu ai grija reincarcarii si eventual subventionarea unor telefoane / modemuri atunci cand inchei un contract pe 2 ani.

pre payIn schimb, la categoria costuri si flexibilitate, cartela “bate” orice abonament (in afara celor cu servicii nelimitate, dar acolo vorbim de categoria superioara de pret). Cu 5, 6 sau 7 euro, ai optiuni cu destule minute in retea si minute nationale, plus SMS-uri si trafic de date. Mai mult, daca in cazul abonamentelor esti captiv, la cartela poti dezerta oricand, asa ca operatorii incearca mereu sa te determine sa incarci regulat, oferindu-ti bonusuri consistente. Daca optezi pentru incarcare prepay de la Orange, mai primesti si puncte PrePay Bonus (in trecut Orange Phone Credit) cu care poti cumpara si telefon fara abonament, chiar fara a plati nimic (deci, iata, se ajunge si la avantajul de la abonament).

re incarcarePoti incarca pentru Cartela Vodafone, Cartela Cosmote sau Orange PrePay credit atat cat doresti si o poti face online sau offline, platind cu cardul sau cash. Daca intr-o luna ai nevoi mai reduse de comunicare, te incadrezi in 5-6 euro (ba chiar in 4), iar daca in alte luni doresti sa comunici mai mult, poti alege optiuni pe masura. Nu platesti la un nivel superior doar pentru ca uneori ai nevoie sa comunici mai mult! De asemenea, daca intr-o luna ai terminat ceea ce era inclus in optiunea aleasa, poti alege o noua optiune mai devreme, deci totul depinde de tine. Poti seta ca optiunea sa se reactiveze automat sau poti decide doar tu, manual, cand si ce doresti.

Interesant este ca primesti bonusuri si avantaje chiar si cand incarci credit pentru a plati prin SMS diverse servicii – parcare, bilete de autobuz, diverse servicii online… multe lucruri se pot plati in prezent prin SMS. Cei care doresc reincarcare Vodafone prepay de exemplu (de fapt pre-paid, insa notiunea “prepay” promovata de Orange are atat de mult succes, incat s-a transmis si la concurenta, neoficial) au si ei avantaje multe, se pot citi pe site-ul companiei.

Pe internet, reincarcarea cartelelor se poate face direct pe site-urile companiilor de telefonie, dar si pe site-uri unde poti reincarca orice cartela Vodafone, Orange sau Cosmote, in acelasi loc. Astfel, in afara de faptul ca trebuie sa ai grija sa incarci (dar poti incarca in avans cat de mult doresti), nu prea vad vreun dezavantaj important la cartele reincarcabile, comparativ cu abonamente…