Viata fara ceas

Cu cat suntem mai ocupati si mai prinsi in angrenajul muncii si al stresului, viata urbana a devenit dependenta de cronometrare. Ne uitam mereu la ceas, ne fixam intalniri, ne facem programari, abia mai gasim minute sa dam un telefon si planificam cel mult zeci de minute pentru masa si relaxare. In fiecare moment, timpul ne preseaza. Pranzul vine rapid, dupa-amiaza este amenintatoare si seara ne anunta ca s-a mai terminat o zi. Inainte de culcare, alarma la ceas va fi setata pentru un nou restart, o noua zi, alte ore, alte minute, alte momente fixe, alte repere.

ceasCum ar fi viata fara ceas? Fara ceas la mana, fara ceas pe telefon, fara ceas pe orice dispozitiv. Unii nu isi pot imagina asa ceva, considerand ca stresul ar fi enorm. Altii isi doresc o astfel de zi sau o astfel de viata, dar isi dau seama ca este doar un vis imposibil. Timpul a devenit scump si neiertator, facem multe lucruri care trebuie facute si putine lucruri pe care le dorim. Noi, majoritatea. Si asta chiar daca avem impresia ca in general ne stapanim timpul asa cum vrem. Avem probabil perioade si perioade, uneori constientizam ca timpul trece si ne mai schimbam prioritatile. Fiecare a trecut in viata prin diverse perioade, prin diverse feluri de a-si valorifica timpul.

Ceea ce este interesant este ca, intr-o lume in care aflam cat este ora doar uitandu-ne pe ecranul telefonul, in coltul de la TV pe televiziunile de stiri sau in bara de Windows pe computer sau laptop, obisnuim sa purtam in continuare ceasuri de mana. Ceasuri scumpe sau ceasuri ieftine, ceasuri de la marci renumite sau ceasuri simple, functionale. Este doar fashion, stil sau o chestiune de obisnuita?

Spre deosebire de dispozitivele care se opresc la o simpla pana de curent electric, ceasurile de mana sunt cu noi oriunde si oricand, de incredere. Si parca sunt mai prietenoase tocmai prin lipsa lor din “gasca” IT&C. Alegi ceasuri Tissot sau ceasuri Fossil, o faci online sau din magazine fizice. Cert este ca, in mare parte din timp, chiar si cei din generatiile tinere simt nevoia sa posede un ceas “demodat”, un instrument care sa ne ticaie secundele si sa ne aminteasca de trecerea timpului.