Romanii prefera fast-food, din pacate de slaba calitate

A aparut recent un nou sondaj legat de stilul de consum al romanilor atunci cand mananca in oras. Evident, fast-food-ul este in top, cu shaorma, McDonald`s, KFC si restul. Nu stiu daca era necesar un sondaj pentru aceasta stire, caci aceste lucruri sunt evidente pentru oricine traieste in oras. Vezi mereu agitatie pe la magazinele cu produse de patiserie, covrigi si pizza, iar in mall-uri de cele mai multe ori se formeaza coada in fata la KFC si la McDonald`s. In locatiile stradale unde se vinde shaorma, se lucreaza mai mereu la foc continuu.

logouri fast foodSe vand produsele ieftine in primul rand, deci de proasta calitate, inclusiv din punct de vedere nutritional. Suntem ceea ce mancam, se spune, iar romanii mananca destul de prost… Interesant este ca la noi cei mai multi mananca prost din motive financiare, in timp ce in tari precum SUA se mananca junk food pur si simplu ca preferinta, nu din motive de bani. Si in Romania, o parte dintre cei ce mananca “porcarii” isi permite de fapt sa manance mai sanatos si “mai” corect, dar lipsa de timp, de informare, de interes face ca lucrurile sa fie asa cum sunt.

Romanii sunt si ei tot mai ocupati si trateaza superficial mesele principale ale zilei. Mancam pe fuga, ce apucam. Mereu ne uitam la ceas, cat e ora, cat timp mai avem… Partea proasta este ca mancam prost, nu neaparat ca mancam “fast”. Exista si fast food de buna calitate, de exemplu pe stilul Subway. Plus salate si alte asemenea. De fapt, putem incadra si ciorbele sau supele in categoria fast food, caci orice restaurant care serveste asa ceva o face repede (nimeni nu prepara ciorba sau supa pe loc) si exista locatii unde totul se intampla in scurt timp, mai ales daca precizezi ca te grabesti. Este adevarat ca o shaorma se livreaza imediat la gemulet, insa ar fi indicat sa ne gandim putin la ceea ce mancam.

De fapt, shaorma in sine nu ar fi o mancare nesanatoasa, daca nu ar contine sosuri pline de E-uri si carne de proasta calitate, de la gaini “fabricate” industrial. Despre cosmarul din industria carnii gasiti online multe informatii. Personal, eu evit pe cat posibil sa mananc orice carne in oras, mai ales de la fast-food-uri. In hipermarketuri, a aparut de ceva timp carne de pui crescut lent (60-65 de zile in loc de vreo 30 cat e clasic in industria carnii), adica un gen de pui “de tara”, pui “normal”. Cu timpul, cred ca oamenii vor fi tot mai atenti la asemenea lucruri.

Am vazut in Munchen, cu ani in urma, cat de multa lume manca fast-food intr-o zi lucratoare, in zona garii. Insa calitatea de la tonetele din gara la ei era comparabila cu cea de la Subway si restaurante premium la noi. Mare diferenta.

O alte chestiune demna de remarcat: si in Romania, mergi la Mc sau la Pizza Hut si ai tot mai multe alternative fresh. Nu te obliga nimeni sa bagi in tine chestii nesanatoase.