Drepturile omului, inca prea putin respectate. Multe schimbari depind chiar de noi

Orice fiinta are drepturi – o stim cu totii la nivel teoretic, dar acest truism parca nu este asa de bine fundamentat precum ar fi necesar. Daca in cazul animalelor vorbim despre drepturi fundamentale de tipul libertatilor generale, in cazul oamenilor apar drepturi direct legate de evolutia noastra sociala: dreptul la egalitate de sanse indiferent de etnie, sex, preferinte religioase, dreptul la educatie, dreptul la informare si alte asemenea. Putem trai fara educatie? Probabil ca da, insa nu la nivelul umanitatii pe care ne-o dorim astazi. In Romania, tara membra a Uniunii Europene, mai sunt inca multe lucruri de pus la punct, chiar daca s-au facut progrese notabile in ultimii 25 de ani (si mai ales in ultimii 10).

Exista numeroase fundatii si proiecte care se dedica unei anumite nise, caci nevoile la nivel de societate sunt foarte multe, chiar si intr-o tara dezvoltata. Avem nevoie de proiecte pentru sistemul de sanatate, proiecte pentru piata de munca, proiecte pentru sprijinirea intreprinzatorilor (mai ales a tinerilor si mai ales in mediul rural), proiecte pentru hranirea corecta si educarea copiilor din familii sarace. Putem face un clasament al cauzelor? Ar fi dificil, pentru ca la fel de important este pentru un copil sa mearga la gradinita, pe cat este pentru o tanara femeie sa poata avea un job platit la fel de bine precum in cazul unui barbat cu aceeasi pregatire si aceleasi competente. Daca suntem oameni, daca suntem “europeni” cu adevarat, nu putem face clasamente si nu putem face compromisuri, trebuie sa punem “pansamente” pe toate ranile de la nivelul comunitatii noastre. Iar Romania inca sufera in multe privinte.

fondul ong in romaniaPrin mecanismele europene, exista fonduri care vin spre noi, insa NOI suntem cei care trebuie sa le cheltuim intr-un mod responsabil, de noi depinde modul in care societatea progreseaza. Proiect finantat prin granturile SEE 2009 – 2014, Fondul ONG in Romania grupeaza de fapt mai multe proiecte de interes pe toate ariile posibile, inclusiv cele amintite mai sus. Foarte interesante mi se par proiectele care implica activ comunitatea, care au rolul de a schimba modul de actiune al oamenilor, angrenandu-i cu adevarat in schimbarea de care vor beneficia, dar la care trebuie sa ia parte pe parcursul procesului respectiv. Spre exemplu, proiectul “Asociatii civice stradale – vecinatatea activa”, implementat in Brasov, incurajeza implicarea activa a populatiei ce locuieste pe strazi cu case, in vederea rezolvarii problemele de locuinte si de cartier in cooperare sau cu sprijinul actorilor responsabili.

Un alt proiect – “Bucurestiul civic – pentru cetateni cu simt critic” a aparut in Capitala pentru a contracara participarea redusa si ineficienta a rezidentilor din Bucuresti in deciziile publice care ii afecteaza. Lucrurile se misca in jurul nostru intr-un mod care nu ne place, iar simplul vot la un anumit numar de ani se pare ca ne ajuta destul de putin. Avem mai multe drepturi, trebuie sa uzam de ele cu adevarat, pentru a fi reprezentati in mod real atunci cand se iau decizii la nivel local – acest lucru este valabil de fapt in orice localitate, nu doar in Bucuresti. Conform detaliilor oficiale, proiectul are drept scop cresterea coeziunii sociale si a cetateniei active in 4 sectoare ale Municipiului Bucuresti si consolidarea de structuri asociative (grupuri civice), pentru a mobiliza si implica peste 800 de persoane in procesul de luare a deciziilor la nivel local. Se utilizeaza in principal metodologia de organizare comunitara precum si activitati artistice (teatru pe teme civice) si alte evenimente inedite pentru promovarea si cresterea gradului de constientizare a participarii civice printre bucuresteni.

Pe lucruri asemanatoare puncteaza si proiectul “Activ pentru comunitatea noastra”, care se refera la problema lipsei de structuri ale societatii civile si lipsa generala de implicare civica in localitatile rurale din judetele Braila, Tulcea si Constanta. Printre obiective se remarca mobilizarea a cel putin 300 de localnici din cele 6 localitati si implicarea, pe langa grupurile de initiativa, a cat mai multor factori interesati in activitati in beneficiul comunitatii, stimularea participarii voluntare a cel putin 360 de cetateni din cele 6 comunitati in procese participative de dezvoltare comunitara si informarea a 500 de localnici despre beneficiile cetateniei active.

Ce schimba astfel de proiecte? Privind prea de sus, am spune ca nu exista schimbari majore. Insa schimbarile din detaliu, cele care “ating” in mod real niste oameni (chiar si putini) au un efect in lant, mai departe. Societatea noastra nu se poate “educa” in masa, ci fiecare grup trebuie tratat in mod adecvat. Drepturile omului sunt complexe, dincolo de cele primare, caci traim intr-o societate europeana, de la care avem asteptari demne de secolul 21.

1 Comment

Comments are closed