Zile si nopti in Vama Veche. De vara

De ani buni, parca nu simt ca a venit cu adevarat vara pana nu ajung macar o zi / o noapte in Vama Veche. In functie de starea de spirit, incursiunea poate include diverse elemente – plaja, muzica, bere, in doze variabile. Peste toate, Vama Veche are un spirit aparte. Statiunea (ca mai nou este statiune veritabila) a evoluat an de an, s-a schimbat, dar modernitatea nu a inghitit totul. A ramas libertatea, a ramas ceea ce defineste Vama Veche de cand am descoperit-o prima data, cu vreo 12 ani in urma.

vama veche localitate de frontieraAu aparut multe ATM-uri, au aparut magazine si farmacii moderne, promoteri si publicitate, dar exista si o rezistenta a spiritului vechi, dus mai departe de oamenii care au cunoscut veche Vama. Noul nu este neaparat rau – este bine sa ai mai multe chestiuni moderne la indemana, sa poti plati cu cardul in unele locuri, sa ai farmacie aproape, sa fie salvamari, plaje ingrijite si securitate in zona. Este important insa ca prostul gust sa fie limitat (mai ales in privinta constructiilor), iar modernitatea sa nu strice nimic (sau cat mai putin) din substanta de baza.

Cu 12 ani in urma, am mers cu un bun prieten prin soare, de la 2 Mai la Vama Veche, pe jos, in miezul zilei. Abia apoi am descoperit si viata de noapte din Vama. Sa asculti muzica pe plaja si sa te ridice muzica sa dansezi, sa iti simti corpul cum nu poate sta jos – este un sentiment pe care doar intr-un anumit loc din Vama il descopar an de an (cea mai grozava selectie de melodii, care in combinatie cu alcoolul nu te lasa deloc sa pleci la culcare). Este frumos cand descoperi ca exista locuri si lucruri frumoase care nu se schimba deloc. Parca te simti mai putin batran, desi melancolia nu lipseste. In iulie si august, in Vama Veche se intampla mereu ceva interesant, chiar si in afara festivalurilor. Poti sa descoperi la fata locului sau te poti informa online – apropo de modernitate.

Cei care nu pot ajunge prea usor la mare au, din fericire, multe locuri frumoase si in Bucuresti, de exemplu Beraria H. Aglomeratia din Capitala s-a mutat acum la mare, Bucurestiul este mai liber ca oricand.