Proiect pentru viitor – o pisica adoptata

Daca tot m-am apucat recent sa vorbesc despre proiecte de calatorii & vacante, o sa dezvalui si un alt proiect ce tine mai degraba de o dorinta a baiatului meu, Matei, in varsta de 4 ani si jumatate. Acesta isi doreste un animal de companie, orice ar fi el, doar sa fie cu viata si nu animal de plus 🙂 Pe lista au fost incluse de-a lungul timpului o gramada de specii, de la sarpe la porc, de la arici la soparla… Evident, pisicile si cainii sunt in prim-plan, urmate de pesti si papagali. In functie de ritmul vietii noastre in urmatorii ani, peste un timp ma gandesc la adoptarea unui animal, ca doar toti ai casei suntem mari iubitori de necuvantatoare, atat de mult incat le adoram pe cele de pe-afara de cate ori avem ocazia.

Totusi, nu as adopta altceva in afara de caine sau pisica, pentru ca imi amintesc de sfaturile din revistele de animale pe care le citeam in copilarie (si de sfaturile organizatiilor pentru protectia mediului si a animalelor): niciun animal salbatic nu se va simti bine in captivitate, singurele animale domestice care pot fi animale de companie in casa raman pisica si cainele. Adica, daca nu te gandesti doar la tine, nu alege altceva. Poate si pestii ar merita inclusi in categorie, desi nu sunt sigur, poate tot in ocean s-ar simti mai bine… In rest, a tine pasari intr-o colivie mi se pare o barbarie – este ca si cum le-ai tine la inchisoare; cu ce ti-au gresit?… Si spun asta in conditiile in care, in copilarie, cativa ani am avut 2 papagali, perusi.

vaccin catel mobile vetAtat timp cat locuim intr-un apartament de bloc, singura varianta pe care o consider acceptabila ar fi pisica. Oricum, este nevoie de multa responsabilitate pentru a adopta un animal (si vorbesc mereu de “adoptie” nu intamplator, ci pentru ca as lua un animal de pe strada si nu unul “de rasa” de la petshop), incepand cu hrana si curatenie, pana la vizitele la veterinar, pentru vaccinari si consultatii periodice. Trebuie sa te gandesti bine inainte de a face un astfel de pas, daca vrei ca animalul (in cazul nostru pisica) sa se simta cu adevarat bine in familie. Poate fi vorba si de costurile generale cu toate aceste nevoi, dar este mai mult decat atat: trebuie sa-i dedici timp, sa te gandesti mereu si la el / ea, inclusiv atunci cand iti planifici concediul.

Intr-un plan si mai indepartat, exista posibilitatea de a locui la casa, iar casa neaparat sa fie inconjurata de multa natura, de un teren foarte mare. Daca acest plan ar deveni realitate, atunci cu siguranta in peisaj vor aparea multe pisici si cel putin vreo 2 caini care sigur NU vor fi niciodata legati, ci se vor bucura de libertate si protectie in acel spatiu.

pisica si pui de afara