Bancile, creditele si economia

Perioada de criza financiara si economica ce a inceput prin 2008-2009 (si care nu se stie exact cand si daca s-a terminat cu adevarat…) a afectat puternic nu doar bilantul bancilor din Romania, ci si imaginea lor la nivel de piata. Brusc, bancile au devenit “demoni”, caci in carca lor s-a pus mare parte din vina pentru ceea ce s-a intamplat.

De ce au dat credite atat de usor firmelor, de ce s-au acordat credite de consum doar cu buletinul, de ce persoanele fizice si-au putut cumpara chiar si fara avans apartamente, case si terenuri (multe dintre ele strict in scop investitional / speculativ) – acestea au fost intrebarile retorice care inca mai plutesc in randul romanilor. In realitate, toti am fost vinovati pentru ceea ce s-a intamplat, pentru ca cei mai multi dintre noi nu am fost prevazatori, am consumat aiurea si ne-am oprit brusc in momentul in care s-a vazut marginea prapastiei; evident, mai departe, totul a fost afectat.

campanie banca transilvania investeste romanesteDrept urmare, bancile au oprit pentru cativa ani creditarea (nu de tot, insa in mare parte). Incet – incet, lucrurile s-au normalizat, iar jucatorii din mediul bancar care au tratat lucrurile curajos si responsabil au avut numai de castigat. Este spre exemplu cazul Bancii Transilvania, care in ultimii ani s-a remarcat cu rezultate financiare excelente si cresteri pe linie, inclusiv in zona de creditare.

Rolul bancilor in economie este, clar, unul extrem de important. Bancile trebuie sa finanteze, altfel nu se pot misca lucrurile bine. Operatiunile curente sunt importante, insa bancile nu pot fi doar canale de plati si incasari. Cifrele tot mai bune din economia romaneasca (momentan la nivel statistic) au mare legatura cu revenirea creditarii – atat la nivel de persoane juridice, cat si la nivel de persoane fizice.

Bancile au invatat sa-si responsabilizeze mai bine clientii, iar acestia din urma au invatat sa trateze totul cu mai multa seriozitate, rezultand relatii corecte, in beneficiul ambelor parti. Tot mai multe institutii bancare sunt astazi promotori ai creditelor pentru IMM-uri, ba chiar se implica in programele de finantare internationale (inclusiv cele cu fonduri europene nerambursabile), reusind sa cladeasca relatii profitabile cu jucatorii din economie – firmele de toate dimensiunile.