Cel mai bun suc este cel pe care il faci acasa si il consumi imediat

Oct 29


Observ o multime de reclame la sucuri “naturale”, care ne asigura ca totul este 100% natural si extrem de bun pentru sanatatea noastra. Mai nou, am vazut chiar unele campanii aparent neutre (chiar cu finantare internationala non-comerciala) care de asemenea ne indeamna sa cumparam sucuri naturale din comert si sa le consumam de “n” ori pe zi. In acest context, mari corporatii inregistreaza castiguri imense din simpla preparare a acestor bauturi din “prafuri” aparent naturale. Este vorba despre procesul utilizat la scara larga in productia de suc “100% natural”, in cadrul caruia se aduce la fabrica fructul in forma deshidratata (solida) si se adauga apa, pentru “reconstituire”.

Cercetarea a aratat in repetate randuri insa ca a te juca de-a natura cu fructele si legumele determina pierderi masive de nutrienti si vitamine. Altfel spus, mare parte din ceea ce este bun si natural se pierde in urma unor astfel de procese. In plus, o mare intrebare este legata de apa utilizata in aceste procese, care cu siguranta este potabila, dar la fel de potabila precum apa de la robinet – nu tocmai recomandata… Desigur, acest suc este cu siguranta foarte bun in comparatie cu sucurile de tip “cola” si cele cu fel de fel de arome, unele care nu au nici macar 0,0001% fruct, iar altele care doar au “vazut” fructul ca pe un condiment (intre 0,1% si cateva procente fructe).

Mai nou, exista in magazine si “suc stors”, cel mai bun suc disponibil in comert la scara larga. Creste consumul de acest tip de sucuri in Romania, ceea ce este storcator philipsfoarte bine pentru sanatate. Totusi, desi este foarte bun, si acest suc are un neajuns: este pasteurizat, chiar daca la temperaturi rezonabile. Insa oricum nu poate fi la fel de sanatos precum sucul proaspat stors de tine acasa si consumat pe loc (in maxim 1-2 ore sau cateva ore tinut la frigider).

Doar asa, sucul este “viu” cu adevarat, comparabil cu mancatul de fructe proaspete in forma lor naturala. Nefiind tratat termic, sucul este “adevarat”. Cu adevarat 100%. Bei tot ce-i mai bun din fructe. Un storcator precum cele de aici ar trebui sa devina un aparat electrocasnic folosit zilnic in orice bucatarie. Este o alternativa la consumul de fructe, mai ales ca multe persoane considera mai savuros sucul. Storcatoare precum cele de la Philips au avantajul de a fi extrem de comode in utilizare, cu functii avansate. Ideal este sa preparati nu doar sucuri de fructe, ci si de legume – incepand cu morcovi.

2 comments

  1. Suntem de acord cu faptul ca “sucul pasteurizat” nu reprezinta sucul facut si consumat “pe loc”, dar ramane o alternativa comoda si mult mai sanatoasa pentru oricine, fata de alte bauturi nealcoolice din comert. Pentru intarirea sistemului imunitar, este foarte indicat a se consuma sucuri naturale si fructe proaspete, in special in anotimpurile de extrasezon.

    • razvaniancu /

      Exact, aceasta este si parerea mea. Pe baiatul meu il conving cu greu sa manance fructe in stare proaspata si evident poate manca o cantitate nu foarte mare. In schimb mai suplimentam si cu suc de mere direct stors, ambalat, care este la indemana si se pare ca este apreciat si de mofturosi :)

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>