Dotari pentru casa – intre functionalitate si design

Daca ma gandesc la modul in care aratau casele si apartamentele romanilor in urma cu 25 de ani, sunt multe elemente care s-au schimbat in materie de design si functionalitate. Cu bune si cu rele. Romanii au trecut prin multi ani de kitsch si – doar unii – au progresat si au ajuns la ceea ce s-ar numi astazi modernitate (cu pastrarea unor valori din trecut si imbunatatiri doar acolo unde chiar are sens).

Daca ne gandim la principalele schimbari categorice, imi vin in minte doua elemente: ferestrele si usile. Actualele “termopane” au inlocuit ferestrele normale, iar usile metalice sunt obisnuite in orice locuinta, daca ne referim la usile de intrare. PVC-ul cu geam termopan a inlocuit in schimb unele usi interioare (fata de lemnul traditional), iar asta mi se pare, din punct de vedere al design-ului, de foarte prost gust. Daca in privinta ferestrelor PVC-ul are cu adevarat multe avantaje fata de lemn, in cazul usilor interioare nu vad sensul…

Ferestrele cu geam termopan au trecut prin multe “ere” in acest interval de timp relativ scurt. Daca la inceput erau foarte kitschoase, astazi exista modele care arata destul de bine si care pot fi integrate frumos intr-un design modern, fie ele si legat de trecutul istoric. Totusi, in unele situatii lemnul are farmecul sau si ar trebui sa nu ne gandim intotdeauna doar la caracterul functional. Sunt progrese tehnice pe toate segmentele in privinta amenajarilor, asa ca exista solutii (chiar daca uneori mai scumpe) pentru un concept valoros in arhitectura unei cladiri.

deblocare usa reparatieIn privinta usilor metalice, au fost si sunt pe piata usi extrem de urate, dar si usi reusite din punct de vedere al design-ului. Categoric, se pot alege usi metalice frumoase si functionale in acelasi timp (chiar usi “destepte”). Existe firme specializate in service-ul acestor usi, asa cum sunt cei care administreaza website-ul www.reparatii-usi-metalice.net. Reparatiile de usi metalice se pot face rapid la nevoie, fara ca usile sa fie deteriorate. Oricum, daca se aleg modele de calitate, interventiile vor fi probabil foarte rar necesare.

De fiecare data cand am cautat apartamente de vanzare sau de inchiriat in blocuri “vechi”, m-am ingrozit de cat de multe “uratenii” am descoperit. Si, culmea, in multe cazuri proprietarii erau foarte incantati de investitia lor relativ recenta. Kitsch-ul este inca bine ancorat in casele romanilor, dar cert este ca exista solutii frumoase si bune, fara a fi neaparat scumpe.