Masina, un cost continuu – cheltuieli regulate plus surprize neplacute

Pentru bugetul unei persoane sau al unei familii, detinerea unei masini reprezinta o cheltuiala considerabila. Daca nu ai nevoie cu adevarat de automobil personal, ai putea salva o multime de bani prin decizia de a nu avea o masina. Dincolo de costul initial (care scade continuu, ba chiar abrupt daca vorbim despre o masina noua), apar multe alte cheltuieli: unele asteptate (asumate) si altele care vor fi surprize (evident ca neplacute).

Folosind masina, trebuie sa cumperi mereu combustibil (benzina sau motorina), ulei de motor (de preferat sintetic, mai bun decat cel conventional), lichid de parbriz… Mai platesti ceva bani la spalatorie, daca vrei sa ai masina curata. Apoi, la o anumita perioada de timp intervin reviziile, in cadrul carora trebuie sa inlocuiesti si filtrele de aer. Multe alte cheltuieli pot aparea – componente care prezinta defectiuni “din senin”.

masina reparatii autoCosturile de service incep de la sute de lei si pot ajunge la sume foarte mari. “Fara numar”, cum s-ar putea spune… Desi nimeni nu este fericit la acest capitol. Este bine ca, atunci cand se poate, sa inlocuiesti doar componentele defecte si nu piesele mai mari. Spre exemplu, pentru masinile care prezinta probleme la alternator, se pot utiliza serviciile unei companii de service specializate pe acest subiect – detalii in acest sens pot fi citite pe www.reparatii-alternatoare.com, pentru cei din regiunea Bucuresti – Ilfov.

Ce alte costuri implica o masina? RCA, adica raspunderea civila auto, este obligatorie pentru orice masina aflata in circulatie; si costa tot mai mult an de an… Ar mai fi si Casco, daca soferul isi doreste sa evite posibilele cheltuieli enorme in caz de accidente. Nici nu ne mai gandim la costuri legate de incidente in trafic, daune platite etc. Amenzile de circulatie (alte sute de lei) pot interveni si ele (si in general nu pot fi evitate complet, caci este usor sa gresesti).

Sa ne amintim si de cauciurile in functie de sezon (care oricum se deterioreaza in timp) si iata cat de lunga este lista. Si probabil ca nu am atins fiecare aspect. Desigur, pentru unele persoane masina este vitala (ca stil de viata), insa pentru altele este mai mult un moft. O decizie proasta mi se pare sa ai masina si sa traiesti mereu la limita din punct de vedere material, adica sa te plangi tot timpul ca nu ai bani sa faci mai nimic; si asta in conditiile in care masina iti “mananca” o gramada de bani in fiecare luna.