Despre afacerile romanesti in agricultura

Vin tot felul de vesti bune si rele din agricultura. Avansam permanent se pare dupa ce am ajuns intr-un punct critic, dar tot suntem departe de performanta din Europa. Ne miscam bine pe anumite segmente, mai ales pe bio. Vedem o multime de exemple de antreprenori de succes, unii care au renuntat la corporatii si au revenit la munca legata de pamant. Frumos! Inca avem probleme la partea de asociere, la vanzare, iar statul – evident – intervine slab, deficitar. Agricultorii se plang mereu, dar sunt si companii care fac multi bani in acest domeniu.

In ultimii doi ani, am tot analizat diverse potentiale afaceri in care m-as putea implica in domeniul agricol. Am discutat chiar cu prieteni dornici de a face acelasi lucru. De la plantatii de nuci si pana la crestere de capre, de la fructe de padure si pana la suc de mere, m-am uitat la multe nise. Momentan, din pacate concluzia a fost ca este prea dificil, prea constisitor, prea riscant, cu un orizont de asteptare prea lung. Dar asta din motive oarecum subiective. Cred ca daca vrei sa faci afaceri de succes in agricultura, trebuie sa te dedici in totalitate. Nu poti controla lucrurile de la oras, cel putin nu la inceput. Trebuie sa te muti acolo unde vei dezvolta aceasta afacere. Si, de preferat, sa ai aliati puternici (parteneri asociati), o echipa buna, ceva bani de investit, un plan corect realizat (ba chiar cu ceva pesimism) si implicare personala 100%.

selector seminte cereale - aparatura agriculturaExista acum numeroase resurse pe care le poti utiliza pentru o agricultura moderna. Ba chiar poti sa accesezi si fonduri (europene) pentru echipamente. Tehnologia este de partea ta, ai o multime de oportunitati care iti vor simplifica si eficientiza munca, daca vrei sa lucrezi performant. Acum depinde si de cum te raportezi, de dimensiunea afacerii tale: sunt nise unde poti sa te multumesti cu putin si nise unde esti obligat sa ataci pe volum mare de productie. Mediul online este de mai ajutor, fie ca esti in cautare de seminte, de echipamente gen selector seminte cereale sau pur si simplu de informatii si sfaturi in domeniul tau. Ai astfel sansa de a face mai putine greseli si de a ajunge mai rapid acolo unde iti doresti.

Exista afaceri romanesti in agricultura si cred ca vor exista tot mai multe. Este o intoarcere a omului modern spre natura. Si ma incearca si pe mine puternic acest trend, doar ca nu stiu cand va fi momentul. Mi-ar placea sa gasesc un context in care sa ma pot desprinde de urban si online si sa gust mai puternic din farmecul business-ului in / cu natura.