City-break in Sibiu – un oras care merita savurat, nu doar vizitat

Am fost de doua ori in ultimii ani in Sibiu, de fiecare data mi s-a parut ca timpul a fost prea scurt si am avut senzatia ca este neaparat nevoie de o noua vizita in viitor. De fapt, Sibiul este unul dintre acele locuri care te atrage ca turist si in care parca esti ispitit sa te intorci cat mai curand.

sibiu

In calatorii, mereu imi place sa simt vibratia locului la fel ca un localnic, sa evit (cat de cat) superficialitatea specifica turistului standard, care se rezuma la muzee, locuri centrale, recomandari de prin ghiduri turistice. Imi place sa simt, sa experimentez, sa savurez, nu tocmai sa bifez locuri vazute (desi, evident, cumva ajungi la un gen de combinatie, caci ispita de a vedea “ce este de vazut” este prea mare). Dar ideea este sa merg si in locuri care nu sunt neaparat “in lumina reflectoarelor”.

Prima data in Sibiu am stat la un hotel ultracentral, apoi a doua oara am ramas la o pensiune draguta. Si mi-am dat seama ca in Sibiu exista o oferta de cazare foarte atractiva si ieftina as spune. Si oameni placuti, locuri care imbina traditia, istoria, respectul, natura, civilizatia si modernitatea. De ambele dati, am avut acea senzatie pe care o am in putine locuri: mi-ar placea sa locuiesc aici. Daca imi amintesc bine, cu niste ani in urma chiar ma gandeam la a sta vreo 6 luni in Sibiu, un gen de mutare pe perioada determinata, dar din pacate n-am reusit.

sibiu turisti
Sibiul are si imprejurimi deosebite. Nu le-am descoperit pe toate (probleme cu timpul…), dar am fost spre exemplu la Avrig, unde am si ramas vreo 2 nopti la Palatul Brukenthal. Cu prima ocazie in care ajung in zona, mi-ar placea sa stau vreo saptamana in Sibiu, eventual sa raman la un hotel in oras, iar in unele zile sa explorez de dimineata pana seara cat mai mult din imprejurimi.

Ghiduri si sfaturi de calatorie pentru Sibiu gasiti o multime pe internet, nu as vrea sa reciclez si eu aceleasi informatii. Recomandarea mea este de a merge in Sibiu si de a incerca descoperirea orasului in mod lejer. Sa mergi pe stradute, sa te ratacesti putin, sa descoperi locuri interesante, sa te opresti la un restaurant sau cafenea inclusiv dincolo de “zona zero”. Sibiu este un oras care merita savurat, “consumat” pe indelete. Imi amintesc spre exemplu de timpul petrecut prin parculete in care am ajung intamplator.

Nu intamplator a fost Sibiul Capitala Culturala Europeana. Si inca este, chiar daca nu mai detine titlul formal. Se intampla diverse evenimente, ai parte de oameni frumosi si linistiti. Interesant este ca o calatorie in Sibiu este pentru toate tipurile de turisti – de la cupluri tinere la pensionari, de la familii cu copii mici la grupuri de prieteni. Ca orice oras european emancipat, Sibiul este vechi si totusi modern; un gen de oras vintage, care stie cum sa-si pastreze stilul si cum sa se rafineze. In concluzie, daca mergeti in Sibiu, faceti rezervare online la pensiune sau hotel, cumparati bilete de tren de pe internet daca e cazul, dar lasati si ceva imprevizibil in program, evitati sa planificati totul. Veti avea surprize placute. Ceea ce merita este putin documentare cu privire la zonele din apropiere, care chiar merita… “bifate” 🙂