Becuri economice si becuri… si mai economice

Cand m-am mutat in actuala locuinta (nu cu multe luni in urma) unul dintre subietele “studiate” a fost cel al iluminatului. Auzisem de mult timp de becurile LED si eram decis sa cumpar astfel de produse super-economice. De fapt, am si cumparat unul, “de proba”, sa vad ce si cum – caci vazusem pe internet atat pareri pro, cat si contra.

becuri economiceFoloseam deja de multi ani becuri economice, dar m-au impresionat detaliile tehnice ale becurilor LED: mega-economii (pana la 90% fata de becurile conventionale) si durabilitate in timp (gen 10 ani garantat la unele marci). M-a cam descurajat pretul, caci un bec “de firma” cu un nivel acceptabil de luminozitate este in jur de 30 de lei (sau mai mult). Desigur, gasesti online si oferte speciale, dar trebuie sa fii atent la toate detaliile.

In practica, trebuie sa recunosc ca becul LED nu m-a chiar impresionat… are o lumina placuta, se aprinde instant (spre deosebire de celelalte becuri economice, care au nevoie de niste timp pentru a-si atinge capacitatea maxima), are o forma clasica (de bec normal), insa nu ofera parca destul de multa lumina (probabil trebuia sa aleg un bec cu intensitate si mai mare, deci… si mai scump).

Raman astfel la parerea ca, daca te uiti si la buget, mai degraba cumperi becuri economice. Costa putin (in comparatie cu cele LED) si gasesti o foarte mare varietate de produse (la LED-uri, chiar si acest capitol nu este inca satisfacator pe piata). Desigur, cea mai mare varietate este online. Poti sa cumperi de exemplu becuri economice de la electric14.ro. Esti astfel sigur de calitate, spre deosebire de optiunea de a cumpara de la un magazin gen “china shop / mall” – acum pe toate drumurile in marile orase.

Nici nu inteleg de ce un consumator ar cumpara de fapt becuri altfel decat economice, caci diferenta de consum este enorma (ma refer la diferenta dintre becurile obisnuite si cele economice sau LED). Intre becurile economice si cele LED (si mai economice) diferenta este nesemnificativa as spune (10-20% maxim).

In schimb, daca folosesti becuri ieftine, clasice, consumul chiar se simte pe factura de energie. La becurile economice, aproape ca nu simti nimic (daca mai esti si putin responsabil si nu consumi aiurea, uitand becurile deschise cu orele cand nu esti in camera…). Apropo, cei de la electric14.ro chiar au o oferta variata pe tot ceea ce tine de echipamente electrice, deci sunt o sursa utila in domeniu.