Miscarea face bine – timp liber cu sanatate si distractie, ieri, azi si maine

Intr-o lume in care poluarea, stresul si industrializarea sunt in prim-plan, iar timpul a devenit moneda-forte, tot mai multe persoane se gandesc din ce in ce mai serios la sanatate, la nevoia de a o proteja / metine / salva / recupera. Alimentatia reprezinta un element important pe calea spre sanatate, insa fara miscare (sport), “reteta” este departe de a fi un succes.

Miscarea face bine, dupa cum o spun si organizatorii caravanei care duce in trei mari orase din Romania un festival sportiv inedit, deschis tuturor pasionatilor de miscare, sport si… viata sanatoasa. Este vorba despre “Cea mai mare ora de sport“, care dureaza… 12 ore. Dupa Bucuresti si inainte de Mamaia (Constanta), este randul orasului Brasov sa gazduiasca acest eveniment Miscarea face bine, powered by Dolce Sport, pe data de 9 iulie 2016, in Piata Sfatului. Localnici si turisti au astfel oportunitatea de a beneficia nu doar de aerul de munte, ci si de sanatatea pe care ne-o asiguram prin miscare.

MFB-brasov-2016-poster_A2-566x800

Partea cea mai frumoasa este ca miscarea poate fi si distractiva. Festivalul din Brasov cuprinde o multime de provocari – o zi plina de distractie sanatoasa:

– clase de fitness cu unii dintre cei mai buni instructori din tara si din strainatate: RealRyder- biciclete, OneCore – step aerobic, Zumba, Steel Programs, Kangoo Jumps, TotalGym – Functional Training, Boot camp si Shooting Gate pentru pasionatii de fotbal;

– Kids BikeSchool – zona speciala de poligon pentru copii, unde cei mici vor invata, alaturi de instructori specializati, tehnici de mers pe bicicleta si reguli de circulatie si de siguranta in trafic;

– crosul caritabil UpDown Run, cu doua probe, in bucla cu start in Piata Sfatului: 4 km, pentru cei care vor sa descopere bucuria alergarii; 7km, cu 340m diferenta de nivel, pentru alergatorii de cursă mai lunga si care nu se tem de inaltimi si catarari;

Asadar, mult continut “indesat” in aceste 12 ore de sport. O altfel de shaworma cu de toate, ca sa vorbim si pe intelesul celor mai putini prieteni cu stilul de viata sanatos, dar care pot profita acum de o schimbare de macaz 🙂

Cu o floare nu se face primavara, insa este si acesta un prim pas demn de aplaudat: cine participa la “Cea mai mare ora de sport” in Brasov sigur va vedea cat de frumos este acest stil de viata si se va gandi serios la a include miscarea in viata de zi cu zi. Miscarea nu este nici sport extrem, nici proba de performanta. Poate fi o forma de a iesi din rutina, dar in acelasi timp ar trebui sa devina o rutina placuta.

“Cea mai mare ora de sport” este un festival de fitness si sport, pus in scena de smartatletic si GetFit pentru Dolce Sport si Telekom Romania, in parteneriat cu Asociatia Sapte Scari, din Brasov. Parteneri: Aqua Carpatica, Ciuc Natur Radler, Eisberg. Foarte bune alegerile organizatorilor – Bucuresti, Brasov si Mamaia – caci daca tinem cont de cat de multi turisti au avut / vor avea acces la eveniment, se poate spune ca festivalul este organizat pentru toata tara 🙂 si nu numai!

Dupa cum se poate vedea mai sus in “ingredientele” festivalului, Miscarea face bine este pentru oricine si mai ales pentru familii. Ceea ce invatam acasa alaturi de cei dragi ne determina, in parte, stilul de viata. Este excelent sa implicam copiii in acest de activitati. Daca inainte era doar “du-te si te joaca”, acum se poate si este indicat sa fie “hai sa ne jucam, hai sa facem sport, hai sa facem miscare”.

Ne plangem ca acum copiii stau doar cu ochii in gadgeturi IT&C si ca nu mai exista o comunicare apropiata in familie. Iata una dintre pisele de puzzle din peisajul unei armonii ideale in familie – timpul de calitate petrecut impreuna nu doar la TV pe canapea, ci si in miscare, afara, in natura, intr-o interactiune veritabila, puternica, naturala, plina de voie buna. O altfel de performanta!

Am copilarit in mediul urban, insa “pe vremuri” era altfel, orice copil statea mai mult afara, “batea mingea”, nu avea 5 canale de desene animate la TV, nici gadgeturi care sa creeze dependenta. Nu era nevoie de motivatie pentru a face miscare, nici de stimuli, nici de “mita” in ciocolata sau orice altceva, asa cum se practica mai nou, din cate observ.

Acum nu vreau sa fiu prea nostalgic, evolutia este buna, societatea actuala este altfel si este normal sa fie altfel. Tehnologia este si ea buna, dar folosita asa cum trebuie. Inainte de toata, Miscarea este buna – acesta este un adevar fara termen de expirare, valabil pentru noi cei de ieri, de azi si de maine, valabil pentru omul de Neandertal, omul din zilele noastre si omul din viitor, care poate va merge la un maraton pe Marte sau va petrece timp la salile de sport din galaxia vecina 🙂

Viata noastra trebuie si poate sa fie in armonie nu doar cu natura, ci si cu societatea moderna. De aceea exista Zumba, Steel Programs, Kangoo Jumps si alte asemenea.