Cu atat de multe tentatii si modele negative in societate, nu-i usor sa fii parinte in ziua de astazi. In pauzele de desene animate copiii afla ca a manca multa carne si branza topita reprezinta o alegere corecta. In magazine, fel de fel de alimente si bauturi groaznice din punct de vedere nutritional au ambalate frumos colorate, ba chiar sunt asociate cu cele mai populare personaje din povesti si animatii pentru copii.
Este o lume comerciala, in care licentele se acorda usor, iar foarte multe lucruri sunt permise, fara a fi pusa in discutie moralitatea. Se poate spune ca ceea ce nu iti face rau pe loc, vizibil, in mod garantat, este acceptat. Asa ajung printesele pe pateuri si eroii din aventuri spectaculoase pe pungi de snacksuri si chipsuri. Fast food-urile sunt si ele cool, pregatite oricand sa ofere jucarii bonus la pachet cu junk food.
Din punct de vedere alimentar, sa cresti sanatos si armonios un copil, in mediul urban actual, este o provocare, dar nu una imposibila, sa nu fiu nici dramatic (au fost si vremuri mai rele, din alte puncte de vedere). Din fericire, adultii se pot informa (foarte putini o fac!) si pot pune in aplicare macar o parte din sfaturile bune pe care le citesc.
Sportul este si el interesant, dar mai degraba asociat cu TV-ul, cu competitii la care te uiti, la care participi in mod pasiv. In combinatie cu stilul alimentar nesanatos, cu dulciurile consumate excesiv si cu fructele si legumele mai mult in combinatii cu E-uri si in calitate de arome, este reteta sigura spre obezitate, dezechilibre si chiar spre boli grave. Din pacate, lumea moderna are o multime de recorduri nefericite in domeniu, iar romanii tind mai mult sa aleaga modelul american in loc de cel nord-european, mult mai elevat.
Stilul de viata sedentar, cu gadgeturi care fac treaba in locul nostru (ba chiar se si joaca in locul nostru, fac sport in locul nostru!) poate fi combatut cu portii mari de iesiri in aer liber. Hai afara! Misca-te, alearga, joaca-te altfel decat pe desktop, laptop, tableta, smartphone sau consola. Nu poti ignora tehnologia, dar o poti alege ca pe un desert si nu ca pe un fel principal! Copiii au mare nevoie de miscare, de joaca “adevarata” si nu doar de simulari in care ai impresia ca faci performanta, dar de fapt nu cobori de pe canapea.
Copiii trebuie presati cu informatii despre sanatate, cu planuri bine puse la punct astfel incat legumele si fructele sa fie predominante. La inceput va fi si ceva presiune neplacuta, insa cu timpul trebuie cautate metode prin care copiii sa faca ei insisi alegeri corecte, sa inteleaga de ce trebuie sa manance sanatos, de ce trebuie sa faca miscare. Chiar si de la varste de 4-5 ani, copiii au capacitatea de a intelege aceste lucruri, atat timp cat exista adulti care sa ii convinga cu argumente si explicatii – si o spun din experienta (posed si eu una bucata copil). Chiar daca nu vor respecta cu strictete recomandarile, oricum baza solida a alimentatiei sanatoase li se va construi.
Nu in ultimul rand, dincolo de alimentatie si miscare, copiii au nevoie sa completeze stilul de viata sanatos si cu o atitudine pozitiva. Intr-o lume a jocurilor si a desenelor animale pline de adrenalina, copiii au tentatia sa repete ceea ce vad acolo. In plus, bunatatea se invata. Stresul caracteristic perioadei moderne in care traim ne face sa fim de multe ori predispusi la cearta, sa fim prea putin toleranti, prea putin intelegatori, prea putin interesati de comunicare in mod pozitiv. Un om care se simte bine si incearca sa caute partile frumoase ale vietii de zi cu zi va fi cu siguranta mai sanatos. Zambetul este frumos si sanatos, nu doar din punct de vedere estetic!
Totul trebuie sa fie in familie – nu le poti cere copiilor ceea ce tu nu faci! As spune ca exista sperante – viitorul suna bine pentru cei care actioneaza. Tot mai multe persoane vor intelege necesitatea unei vieti sanatoase si nu doar repararea problemelor cu medicamente (ceea ce in general nu este posibil, decat cel mult partial).
Tinand cont de toate cele de mai sus, ma bucur foarte tare ca exista evenimente precum caravana Miscarea face bine, powered by Dolce Sport, sub forma unui festival sportiv – Cea mai mare ora de sport. Si ma bucur si mai tare de faptul ca organizatorii s-au gandit in mod special la copii si le ofera continut dedicat, demn de miscare in familie: Kids BikeSchool – zona speciala de poligon pentru copii, unde cei mici vor invata, alaturi de instructori specializati, tehnici de mers pe bicicleta si reguli de circulatie si de siguranta in trafic. Totul se intampla la Brasov, in Piata Sfatului, pe data de 9 iulie 2016, intre orele 9:00 si 21:00.
Aflat deja la editia a sasea, acest eveniment “Cea mai mare ora de sport” poposeste in Brasov dupa ce a fost in Bucuresti si inainte de a ajunge in Mamaia. Ce gasesc adultii? Continut ideal pentru o zi “model”, in care se pot experimenta o multime de metode de a face miscare cu placere, astfel incat sa aiba sanatatea si atitudinea pozitiva atat de necesare pentru a le insufla acest stil de viata si copiilor:
– Clase de fitness cu unii dintre cei mai buni instructori din tara si din strainatate: RealRyder – biciclete, OneCore – step aerobic, Zumba, Steel Programs, Kangoo Jumps, TotalGym – Functional Training, Boot camp si Shooting Gate pentru pasionatii de fotbal.
– Crosul caritabil UpDown Run, cu doua probe, in bucla cu start in Piata Sfatului: 4 km, pentru cei care vor sa descopere bucuria alergarii; 7 km, cu 340m diferenta de nivel, pentru alergatorii de cursa mai lunga si care nu se tem de inaltimi si catarari.
Cea mai mare ora de sport este un festival de fitness si sport, pus in scena de smartatletic si GetFit pentru Dolce Sport si Telekom Romania, in parteneriat cu Asociatia Sapte Scari, din Brasov. Parteneri: Aqua Carpatica, Ciuc Natur Radler, Eisberg.
Nu uitati: Brasov, Piata Sfatului, 9 iulie 2016, de la ora 9:00 pana la ora 21:00. Iata un motiv solid pentru o excursie la munte!