Miscarea in mediul rural vs. miscarea in mediul urban

Se spune ca exista doua Romanii, una urbana si una rurala, diferite din multe puncte de vedere, la nivel social: ocupatii diferite, griji diferite, pasiuni diferite, conceptii diferite, niveluri diferite de venit, de confort si de trai in general…

Nu sunt reguli clare, caci totul depinde si de locatia pe harta – nu poti pune in aceeasi categorie ruralul din Vaslui, Teleorman ori Harghita cu ruralul din Arad, Cluj sau Ilfov, la fel cum nu poti pune in aceeasi categorie urbanul din Bucuresti, Constanta sau Timisoara cu cel din Focsani, Suceava ori Tulcea.

Totusi, exista niste linii generale care merita semnalate in ceea ce priveste profilul rural vs. urban, iar eu ma voi referi strict la partea de sport, miscare, viata sanatoasa. Sa incepem cu ultima sintagma – “viata sanatoasa” – ce inseamna asta? Pe scurt, o viata echilibrata fizic si psihic, in care muncesti activ, te odihnesti, te hranesti si de hidratezi corect, nu faci excese de niciun fel si – la fel de important – esti fericit. Da, fericirea, modul pozitiv de a primi viata, are de asemenea legatura cu viata sanatoasa. Gandirea negativa, supararile profunde si furia nu fac decat sa ne distruga, sa ne dezumanizeze si sa ne ruineze psihic si fizic.

Cine are viata mai sanatoasa, romanul din mediul urban sau romanul din mediul rural? La oras ne simtim mai in siguranta aparent, caci avem acces la orice ne dorim, avem inclusiv spitale si farmacii. La oras totul este la indemana, inclusiv partea de divertisment, confortul, tehnologia… Ne fac toate acestea mai fericiti? Poate ca da, poate ca nu… La oras avem insa poluare puternica, zgomote urbane (deloc naturale), stres cat cuprinde, o viata agitata. La oras avem mult mai putin timp! Si asta se simte in ceea ce priveste partea de viata sanatoasa, caci totul se deconteaza in cele din urma, chiar daca nu ne dam seama imediat.

Ca si stil de viata, in rural este specific sa faci multa activitate fizica – in gradina, in jurul casei, eventual munci agricole. Este adevarat ca lucrurile s-au mai schimbat si la sat, insa pana si in cele mai moderne zone rurale din Europa tot s-au pastrat cadrul natural si inclinatia omului spre a face miscare. Exista si la sate aparate de fitness, insa mai degraba iesi cu bicicleta pe ulita decat sa te aventurezi cu bicicleta in traficul urban, inhaland noxe din plin… Si este doar un exemplu.

In mediul urban, miscarea se rezuma la nevoi scurte si ocazionale – ai masina in service, nu ai prins autobuzul, ai intarziat la o intalnire, fugi sa nu plece metroul, alergi sa te adapostesti undeva de ploaie… In mediul rural, nevoile sunt intense si de lunga durata – ai de reparat un gard, ai de plantat, de prasit, de cules etc. Cei din urban tot spre natura trag atunci cand vor sa inspire aer proaspat – merg la munte, merg la pescuit, stau in cort in camping etc.

In marile orase au aparut tot mai multe sali de fitness, programe de sport si alte initiative care te indeamna la miscare in mod organizat, regulat, asumat. Aceasta este “salvarea” celui din urban, dar si a celui din rural care a descoperit TV-ul cu antena satelit si smartphone-ul cu semnal 4G sau macar 3G. Lumea se schimba, din pacate nu mereu in bine. Insa exista solutii, oriunde ai locui, pentru a avea un stil de viata sanatos – de la alimentatie si pana la miscare.

Daca vrei, se poate. Exista chiar si evenimente care promoveaza miscarea in viata de zi cu zi, in familie, de la mic la mare. Asa cum este caravana Miscarea face bine, powered by Dolce Sport, un eveniment aflat la al saselea an consecutiv, sub forma unui festival sportiv – Cea mai mare ora de sport. Pe 9 iulie 2016, la Brasov, in Piata Sfatului, sunt planificate 12 ore de miscare, de la 9:00 la 21:00. Oricine poate participa asa cum doreste si poate gasi inspiratie pentru miscarea de zi cu zi. Evenimentul s-a desfasurat si in Bucuresti si va ajunge in aceasta vara si pe litoral, in Mamaia.

MFB-brasov-2016-poster_A2-566x800

La Brasov, Cea mai mare ora de sport include:

Clase de fitness cu unii dintre cei mai buni instructori din tara si din strainatate: RealRyder- biciclete, OneCore – step aerobic, Zumba, Steel Programs, Kangoo Jumps, TotalGym – Functional Training, Boot camp si Shooting Gate pentru pasionatii de fotbal.

Kids BikeSchool – zona speciala de poligon pentru copii, unde cei mici vor învata, alaturi de instructori specializati, tehnici de mers pe bicicleta si reguli de circulatie si de siguranta în trafic.

Crosul caritabil UpDown Run, cu doua probe, in bucla cu start in Piata Sfatului:

4 km, pentru cei care vor sa descopere bucuria alergarii,

7 km, cu 340m diferenta de nivel, pentru alergatorii de cursa mai lunga si care nu se tem de inaltimi si catarari.

Cea mai mare ora de sport este un festival de fitness si sport, pus in scena de smartatletic si GetFit pentru Dolce Sport si Telekom Romania, in parteneriat cu Asociatia Sapte Scari, din Brasov. Parteneri: Aqua Carpatica, Ciuc Natur Radler, Eisberg.

Lumea noastra se schimba, viata noastra este in continua schimbare, indiferent unde am locui. Sa nu punem totusi etichete, caci fiecare dintre noi este diferit. Totusi, daca in multe cazuri ne adaptam situatiilor si facem “ceea ce trebuie”, in alte situatii alegerile ne apartin 100%. Cam asa se intampla si cu miscarea.