Diverse ganduri si idei despre caini din mediul urban si despre societate

catelDe la inceput precizez ca sunt, am fost si voi fi mereu iubitor de animale si de natura in general. Nici nu ma pot inchipui altfel. In cele de mai jos, iata ca punctez cateva ganduri si idei (evident, de-ale mele) in legatura cu cainii “urbani” si cu societatea noastra romaneasca; chestii cu legatura intre ele, desigur.

– Nu am fost niciodata pro eutanasierea masiva a cainilor fara stapan, mi se pare un act de cruzime si impotenta umana (adica suntem atat de prosti, incat asta consideram ca este sigura solutie pe care o putem gandi). In acelasi timp, nu cred ca ar trebui sa existe caini pe strazi. Este rau si pentru ei, si pentru noi. Din pacate, in continuare exista oameni care abandoneaza caini. Visez la o societate ca in UK, unde politia investigheaza orice caz de abandon, unde animalele nu sunt lasate libere pe strazi si unde stapanii iresponsabili sunt trasi la raspundere.

– Nu inteleg de ce majoritatea stapanilor de caini este indiferenta la problema “nevoilor” facute la intamplare. Ia frumos o manusa si o punga si asigura-te ca nu murdaresti nimic – strazi, trotuare, gradini, parcuri. Asa este civilizat!

– Nu-i inteleg pe unii stapani de caini de talie mica, ce nu sunt destul de atenti desi ai lor caini par sa fie destul de agresivi. Mai ales ca vad uneori caini pe care mi-e frica sa nu-i calc din greseala si sa-i strivesc (adica extrem de mici si firavi), dar care au chef de cearta si… evident, au dinti. Daca stii ca ai un caine “suparacios”, tine-l langa tine, chiar daca este micut.

– Nu inteleg de ce sa ai un caine in curte si sa-l tii legat permanent. Gandeste-te putin la el, de ce trebuie sa fie prizonier in halul acesta toata viata?! In plus, daca tot l-ai luat sa iti apere proprietatea (sa presupunem ca asta este singurul motiv), ce crezi ca va putea face daca sta legat?!

– Nu imi place ca primariile sunt foarte rar interesate de a amenaja spatii pentru posesorii de caini (in parcuri), eventual de a oferi si restul de logistica necesara asigurarii unui mediu civilizat. Poate ar trebui si corporatiile din domeniu sa ia initiative in zona asta, ar face responsabilitate sociala corporativa si prin aceasta metoda.

Iata cate Nu-uri, din pacate… Oricum, in mediul privat exista ceva initiative civilizate, demna de o societate normala. Spre exemplu, imi amintesc de ambulanta veterinara, in Bucuresti. Si tot in Capitala, de firma care ofera transport international pentru caini, in conditii europene – vedeti detalii pe www.transport-caini.net si pe pagina lor de Facebook, https://www.facebook.com/transport.caini.international/ . Asadar, incet – incet poate mai creste nivelul de civilizatie in societatea noastra, in problemele care ii implica si pe caini (saracii, fara vina, ca vina este doar a noastra).