Made in Romania – o eticheta a calitatii pe piata locala de fashion

Despre faptul ca Made in China este in general asociat cu low-costul si cu calitatea scazuta stim cu totii (desi nu este mereu adevarat). Pe piata locala de fashion, se poate observa insa ca produsele fabricate in Romania sunt asociate cu un nivel ridicat de calitate si, de multe ori, chiar si de pret.

Romanii sunt tot mai dispusi sa plateasca pentru produse Made in Romania, atat pe segmentul de imbracaminte, cat si pe cel de incaltaminte. Mirajul pantofilor italieni si spanioli nu mai este atat de actual, consumatorii incep sa pretuiasca tot mai mult incaltamintea fabricata in tara noastra.

Am vazut tot mai multe magazine stradale si chiar in mall-uri care expun cu mandrie produse romanesti; si nu la preturi mici, unele chiar merg spre lux! Acelasi trend se poate observa si in mediul online. De exemplu, pe site-ul pantofiplus.ro veti gasi incaltaminte de dama produsa in Romania.

Observ ca in special femeile sunt tot mai incantate de pantofii romanesti – si prin pantofi, barbat fiind, ma refer inclusiv la cizme de dama, ghete de dama si tot ce altceva se poate incalta 🙂 Inclusiv segmentul tanar de consumatori (si deci mai ales consumatoare) este interesat de incaltamintea romaneasca, pe care o considera chiar cool, “la moda”. Incaltamintea cu eticheta Made in Romania este astfel asociata in mod direct cu “bun, de calitate superioara”.

pantofi made in romania
Si pentru ca tot am dat exemplul unui magazin online, navigand la intamplare prin categoriile de incaltaminte am gasit o pereche de pantofi cu toc “pantofi dama stiletto piele”, la pret de 279 lei. Se specifica doar clar, cu majuscule, PRODUS FABRICAT IN ROMANIA. Nu este doar mandrie patriotica, ci este o consecinta a marketingului bun pe care “Made in Romania” l-a realizat pe piata locala de fashion.

Ma bucur ca produse realizate aici, la noi, sunt apreciate inclusiv pe plan local si nu doar oferite la export. Inca un detaliu semn de mentionat in prezentarea pantofilor de mai sus: “pe comanda disponibili in orice culoare sau combinatie de culori si din orice tip de piele (piele box, piele intoarsa, piele lacuita)”. Asadar, o legatura stransa cu partea de productie. Magazinul ofera inclusiv posete, deci doamnele si domnisoarele se pot asorta online atunci cand aleg pantofii preferati.