Cresterea salariilor si cresterea nivelului de trai

Constat adesea ca pentru multi romani treaba este simpla in economie: cresc salariile cat mai puternic si creste si nivelul de trai. Sa creasca salariile ca in Occident si totul va fi bine, vom trai “ca afara”. In realitate, lucrurile sunt mult mai complicate. In primul rand, cresterea salariilor are treaba cu productivitatea. Daca obligi pur si simplu o companie sa creasca salariile, ea va trebui sa scoata diferenta de undeva, adica sa isi creasca veniturile sau sa limiteze alte cheltuieli. In final, preturile din retail catre populatie cresc, iar diferenta de venit este rapid inghitita de aceste costuri mai ridicate… Altfel spus, daca toata lumea primeste maine salariu cu 10% mai mare, dar si cheltuielile cresc similar, nu prea s-a intamplat nimic…

Din punctul meu de vedere, cresterea nivelului de trai in Romania este o chestiune foarte dificila si se va intampla destul de lent si in anii urmatori. Si asta pentru ca, cel mai probabil, vor mai fi perioade “sensibile” pentru economie (nu ne putem baza doar pe consum), unele preturi vor creste inclusiv din cauza cursurilor valutare, poate si din cauze de noi taxe (iminente as spune, pe termen mediu…). Desi uneori politicienii si chiar economistii tind sa sfideze matematica, in economia reala totul tine de calcule. Iar acestea sunt relative, in sensul ca depind de o multime de factori – locali, nationali, europeni si globali.

bani castiguri euroIn multe sectoare de business s-au consemnat cresteri de salarii in 2016. Deci vorbim de mediul privat. In mediul de stat, 2017 se anunta cu cresteri sustinute pentru toti bugetarii. Cresteri vor mai fi si in mediul privat, pe de o parte datorita cresterii salariului minim, pe de alta parte datorita problemelor de recrutare in anumite sectoare – in special in IT si in retail, acolo unde exista mereu extrem de multe locuri de munca disponibile. Insa, cum spuneam, totul are un pret. Vrem salarii “ca afara”? Este adevarat ca un muncitor necalificat poate castiga in Franta sau Germania 2000 de euro, insa cu siguranta nu ne dorim cheltuieli ca acolo la utilitati, chirii etc.

Nu zic ca este rau sa creasca veniturile, este natural sa facem pasi spre media Uniunii Europene. Insa trebuie totul sa se intample firesc si nu fortat. Partea buna este ca se consemneaza o oferta tot mai generoasa pe piata de joburi. Gasesti online o multime de oferte pentru locuri de munca in Craiova, Pitesti, Focsani, Galati… practic pentru orice oras ai cauta – si nu ma refer numai la centrele dezvoltate economic gen Bucuresti sau Cluj-Napoca.

Se estimeaza chiar ca, in viitor, tot mai multi pensionari vor fi “fortati” sa revina in campul muncii, din motive… demografice. Trebuie sa mai si munceasca cineva in tara asta 🙂 Din pacate, exista multe dezechilibre, multe ajutoare sociale nu tocmai corect acordate si alte “erori de sistem” si erori de management in ceea ce priveste dezvoltarea economica nationala, regionala si locala.