Acel moment din an in care te gandesti la… anvelope de iarna

A venit toamna, desi afara inca sunt zile calde, ca de vara, care ne duc cu gandul la vacanta, concedii, calatorii… Strugurii, gutuile, frunzele tot mai multe pe jos, castanele si elevii cu ghiozdane in spate sunt semne clare ca este clar toamna, ba chiar incet – incet ne apropiem de mijlocul anotimpului! Acum vine octombrie si gata cu gluma, va veni si vremea rece cat de curand, macar un prim val care sa ne aduca aminte ca… se apropie iarna.

Dincolo de toate pregatirile pentru sezonul rece (poate verificarea sistemului de incalzire, poate ceva conserve, compoturi si muraturi), daca esti sofer, clar ai o grija in plus: sa te asiguri ca si masina este gata sa infrunte iarna. Poate in interior este cald si bine, insa ai nevoie de ceva mai mult decat de caldura in masina, caci cu iarna nu este de glumit! Astfel, asigura-te ca totul functioneaza bine (daca este nevoie, fa o vizita intr-un service autorizat) si – la fel de important – ca automobilul tau este echipat cu “incaltari” de iarna. Mai exact, anvelope iarna certificate, originale, de buna calitate.

anvelope

Asadar, acel moment din an in care te gandesti la… anvelope de iarna este chiar acum. Altfel, risti ca sezonul rece sa te prinda nepregatit. In cazul in care nu stiai, anvelopele de iarna nu sunt un moft si nici macar nu sunt o optiune. Legislatia in Romania, in conformitate cu legislatia din Uniunea Europeana, prevede obligativitatea utilizarii de anvelope de iarna atunci cand conditiile meteo impun acest lucru. Exact, nu este o data anume de la care utilizarea anvelopelor de iarna devine obligatorie, ci pur si simplu conducatorul auto trebuie sa fie atent la… vreme. Si la data din calendar, totusi, caci daca esti in octombrie, sigur se asteapta curand vreme rece, polei si zapada si nu vreme de plaja si canicula…

Ai nevoie de anvelope de iarna daca drumurile sunt acoperite cu zapada, polei sau / si gheata. Evident ca nu o sa incalti si descalti masina toata ziua, este bine sa te echipezi de iarna la momentul potrivit si apoi sa ramai asa pana se pare ca primavara isi intra in drepturi. Care este acest moment potrivit? In momentul in care temperaturile scad suficient de mult – poti gasi sfaturi in acest sens pe internet. Din ce am citit eu, ar trebui cauciucuri de iarna daca temperaturile scad sub 7 grade, indiferent daca exista sau nu precipitatii. Anvelopele de iarna au mentiunea M + S (Mud plus Snow – Noroi si zapada), dar si un fulg de nea.

Cum alegi anvelopele de iarna? Pe anvelopep.ro, inainte de orice trebuie sa tinem cont de dimensiuni si de… bugetul disponibil. “Daca ne deplasam mult in afara localitatii pe autostrazi sau drumuri europene cu viteze mari ne trebuie o anvelopa cu indice de viteza ridicat. Daca autoturismul e mai greu si incarcat cu bagaje/persoane trebuie sa fim atenti la indicele de sarcina. Putem lua in considerare si celelalte caracteristici, cum ar fi zgomotul de rulare, aderenta la teren umed sau economia de carburant”, se mentioneaza in sursa citata.