Masini, poluare si starea economica a tarii

Am auzit pareri cu privire la evolutia numarului de masini in Romania… idei potrivit carora traficul va deveni din ce in ce mai neplacut, caci tot mai multe persoane isi vor putea cumpara o masina, pe masura ce nivelul de trai va creste si starea economiei nationale se va imbunatati. Mai mult decat atat, acest lucru ar determina probleme majore de poluare, deci ar afecta mediul inconjurator.

Fals, as spune. In primul rand, o economie puternica inseamna o tara civilizata, cu solutii de management al traficului rutier. Apoi, chestiunea cu poluarea nu mai este de actualitate in acest mod, in sensul ca nu ne mai aflam pe vremea revolutiei industriale. Sa ne uitam doar la tarile dezvoltate din Europa! Tari precum Franta, Germania, Austria sau Olanda au locuitori “bogati”, numar mare de masini in circulatie, dar… au autostrazi, infrastructura rutiera adecvata, legislatie aplicabila.

Iar la partea de poluare, tocmai aceste tari stau cel mai bine, caci aici se aplica normele europene in domeniu, cele mai inalte standarde pornesc din aceasta zona. Si nu ne referim doar la fabrici si uzine, ci si la masinile din trafic. Cele mai noi masini polueaza foarte putin, in timp ce “rablele” generatoare de noxe sunt trimise… spre tari ca Romania si Bulgaria.

baterie auto boschCand romanii vor avea venituri mai mari si un nivel de trai mai bun, probabil vor investi mai mult in masini noi sau aproape noi, vor cauta de asemenea piese auto noi, originale, de buna calitate, indiferent ca este vorba de consumabile precum baterii auto, de componente, piese de motor etc. Una este sa cumperi cele mai ieftine articole, alta este cand alegi baterii auto Bosch. Poate ca exemplul nu are legatura cu poluarea in mod direct, dar este vorba despre un principiu. De fapt, se poate spune chiar ca are, caci o baterie de calitate dureaza mai mult si va deveni deseu mult mai greu (sa nu uitam ca bateriile se pot recicla, pentru a se evita contaminarea mediului inconjurator!).

Citisem chiar recent ca Franta are un obiectiv curajos in ceea ce priveste masinile electrice, pentru anii urmatori. Cu cat Europa va fi mai prospera, cu atat problemele de poluare vor fi mai usor de rezolvat. Iar la capitolul probleme de trafic, tine mai degraba de civilizatie, de modul in care societatea isi impune prioritatile… Cu cat vom avea un stat mai putin corupt, mai onest, mai bogat, totul se va lega mai bine pe toate planurile, sunt convins!