Mana cu Mana, campanie pentru viitorul copiilor din centre de plasament si al societatii noastre

In societate, copiii din centre de plasament sunt tratati cu atentie de obicei de Sarbatori, insa ei, la fel ca orice alti copii, au nevoie de suport pe tot parcursul anului. Desigur ca se bucura de cadouri, dar valurile de dulciuri, jucarii si haine care sosesc de Craciun, de Paste si de 1 iunie ar fi mult mai utile daca s-ar concretiza intr-un alt gen de efort, ceva mai precis ca actiune si ceva mai constant.

In acest context, iata o campanie care merita cu siguranta apreciata si sustinuta (fiecare dintre noi, ca parte a comunitatii din care face parte, se poate implica in mod direct): proiectul Mana cu Mana, lansat in Constanta, dar cu un mesaj valabil la nivel national.

vizual Mana cu Mana

Este o campanie in beneficiul copiilor din centre de plasament, o campanie zic eu inedita din mai multe motive:

– mesajele campaniei sunt comunicate prin arta, cu implicarea directa a copiilor si intr-un mod absolut original;

– banii stransi in campanie din donatii sunt utilizati in mod direct pentru copii, pentru activitatile lor in afara centrelor, in mod economic (cu discounturi parteneri etc);

– totul este absolut transparent, banii stransi si utilizati sunt comunicati public foarte explicit, valori exacte;

– nu se folosesc bani publici, toti cei implicati in proiect o fac in mod voluntar;

– este implicata o autoritate publica (alaturi de ONG-uri), adica Protectia Copilului, care supravegheaza procesele, activitatile, mecanism de colaborare guvernamental & nonguvernamental ce asigura ca totul se intampla corect;

Conform www.manacumana.ro, Mana cu Mana este un demers conceput in beneficiul copiilor aflati sub o forma de protectie in centre de plasament, proiect implementat alaturi de Asociatia United Hands Romania, Fundatia Refresh si Directia Generala de Asistenta Sociala si Protectia Copilului Constanta. Parte dintr-o platforma de programe dedicate copiilor vulnerabili (Copii cu viitor), Mana cu Mana este un proiect inedit, social – artistic.

18_Elisa_8 ani                                                                         foto: Horia Manolache, ilustratii – Gabi Toma

Proiectul este unul national prin anvergura mesajelor promovate in materie de sprijin pentru integrare a copiilor institutionalizati in comunitate, pentru binele general al societatii, dar implementarea (ca si realizarea laturii artistice) se va face in principal in doua centre de plasament din judetul Constanta – Centrul de Plasament Antonio din Constanta si Centrul de Plasament Delfinul din Agigea. Prin schimbul de experiente facilitat de Directiile judetene pentru Protectia Copilului, campania va sprijini in mod direct copii din centre de plasament si din alte comunitati din Romania.

In cadrul Mana cu Mana, copii institutionalizati au fost implicati intr-o activitate ampla ce a presupus mai intai fotografii ale mainilor lor, realizate artistic de fotograful Horia Manolache, cu experienta semnificativa in proiecte sociale artistice in Bucuresti si San Francisco. Mai departe, pe baza unor discutii cu copiii, s-au extras citate ce reprezinta dorinte si aspiratii ale acestora, proiectii de viitor cu privire la familie si cariera, diverse considerente despre lume, viata, familie, societate. Cu ajutorul artistului grafic Gabi Toma, fotografiile au fost insufletite cu ilustratii si texte exact pe baza cuvintelor exprimate de copii.

Rezultatul: se poate vedea online pe www.manacumana.ro, dar ideal este sa dati Like si la www.facebook.com/ManacuMana.ro, caci apar in continuare noi lucrari artistice, sunt postate noutati, activitati din campanie etc.

Pentru cat mai multe experiente oferite copiilor, campania Mana cu Mana are nevoie de:

– bani, caci cu bani se fac activitatile… donatii online pe www.manacumana.ro sau in cont bancar

– companii care sa se implice cu orice resurse pentru facilitarea unor experiente in afara centrelor de plasament

– profesionisti din diverse domenii, care pot ajuta copiii pe plan educational

Pentru ca suntem in era digitala, cea mai simpla metoda de a ajuta imediat este “pachetul” urmator: transmiterea mesajului campaniei (pe Facebook, daca aveti un blog etc.) + o donatie online cu cardul, in sistem securizat.

Eu cred ca acesti copii din centre de plasament sunt copii cu viitor. Nu au nevoie de mila, ci doar de un mic sprijin. Sa nu uitam ca acesti copii vor face parte din viitorul comunitatilor, deci de viitorul lor depinde si “calitatea” societatii viitoare…