Unde este cel mai bine sa faci schimbul valutar

Cred ca am mai scris cu ceva timp in urma pe acest subiect, dar vad in continuare ca exista multe persoane care, neavand multa experienta, nu sunt prea sigure atunci cand au nevoie sa efectueze unele schimburi valutare, mai ales daca sumele sunt ceva mai mari. In plus, de-a lungul timpului unele lucruri s-au mai modificat in aceasta privinta pe piata.

Unde este cel mai bine sa faci schimbul valutar? “Bine” este un termen relativ, asa ca ma voi referi la mai multe elemente si situatii. In principiu, din punct de vedere al sigurantei, daca este o suma mare de bani este bine sa o schimbati la banca. Atentie mare, exista diferente mari intre cursurile de schimb valutar oferite de diverse banci. La unele poate fi foarte convenabil, la altele la popul opus! Vezi curs euro azi si apoi analizeaza pe website-ul fiecarei banci.

Daca schimbari mii de euro sau mai mult, diferentele pot fi destul de mari – castig sau pierdere, depinde cum priviti lucrurile si ce alegeri faceti. De obicei (dar nu este o regula!) bancile mai mici ofera cursuri mai bune. Cautati sa vedeti ce cursuri ofera fiecare banca, o puteti face atat de simplu pe internet! Daca doriti sa schimbati o suma mare de bani, cel mai probabil va trebui sa faceti o programare, pentru ca banca sa aiba cash suficient.

De asemenea, puteti intreba daca exista posibilitatea de negociere a unui curs preferential, fiind o suma mai mare. De multe ori acest mecanism este permis doar clientilor bancilor (cei ce au un cont curent deschis la banca respectiva). Schimbul valutar in cont este mai avantajos, dar daca doriti sa retrageti bani este foarte posibil sa va loviti de un comision de retragere destul de consistent. In varianta in care faceti un transfer valutar, comisionul nu poate fi prea mare la lei, dar conditiile pot fi neprietenoase la un transfer in euro sau alte valute.

Cursurile valutare de vanzare – cumparare sunt stabilite de specialistii bancii in functie de cursul BNR, dar si de alte elemente de pe piata valutara. Cand este agitatie mai mare, banca incearca sa se protejeze prin marja mai ridicata. Cel mai bine cauta pe curs-valutarbnr.ro care este cursul zilei, sa stii care este referinta si ce s-a intamplat pe piata in zilele precedente (care este trendul).

La casele de schimb valutar, in prezent totul ar trebui sa fie fair-play, in sensul ca de multi ani nu mai sunt legale comisioanele de schimb valutar. Cursul afisat trebuie sa fie cel corect, insa mai exista case de schimb (in gari sau locuri turistice) care incearca oarecum sa pacaleasca unii clienti prin diverse exprimari neclare. Oricum, la casa de schimb valutar personal nu as schimba sume prea mari, caci oricand pot aparea probleme din exterior – nu exista securitate ca la banca…