Cum mi s-a părut Oradea într-un city break de vară, în 2022

Cum mi s-a părut Oradea într-un city break de vară, în 2022

Deși ador călătoriile urbane în diverse orașe europene, în special prin Germania și Austria, în ultima vreme am început să fiu interesat în a descoperi și explora orașe mari din România, în vacanțe de tip city-break. De obicei, nu sunt mare fan al obiectivelor turistice doar pentru a le bifa pe o listă, ci caut mai degrabă să descopăr experiența locală, să înțeleg viața obișnuită a oamenilor fără a privi doar din experiența unui turist. Desigur, în doar câteva zile, reușesc acest lucru în mod limitat, dar tot contează. În iulie, în mijlocul verii, am ales să fac o călătorie în Oradea.

Am fiecare zi petrecută în oraș, am făcut peste 20.000 de pași, conform aplicației de mobil care îmi monitorizează activitatea. Adică am mers mult pe jos, am căutat să văd și zona de centru istoric, dar și ceva din cartiere. Nu voi vorbi despre obiective turistice, găsiți online suficiente resurse.

Mi-a plăcut spiritul orașului, clădirile cu spirit imperialist și interbelic, vibrația generală – foarte mulți oameni care ies în oraș mai ales seara, zona parcurilor, podurile peste Crișul Repede și zonele din apropiere… Era să uit, am folosit de două ori și trotinete electrice, există în Oradea și sunt practice, mai ales seara, să te miști mai rapid dintr-o parte în alta.

Pentru cazare Oradea, am descoperit un super hotel, Glory Hotel Oradea. Ce este așa de super? Dincolo de design modern, cald și primitor, confort cu paturi mari și camere bine concepute, personal prietenos și bine instruit, acest hotel Oradea mai are ceva în plus: este aparent singurul din România care propune turiștilor camere de hotel dotate cu saune umede și uscate. Așadar, saună în camera de hotel, ceva cu totul wow, nu-i așa? Sauna este la dispoziția ta 100%, la orice oră dorești, iar intimitatea este maximă. Ideal pentru cupluri, pentru vacanțe romatice, week-enduri de evadat din rutină.

Ce mi-a mai plăcut în Oradea? Oamenii foarte sociabili, modul în care magazinele și băncile sunt integrate în zona centrală fără a strica imaginea generală. Și încă o chestie: patiseriile cu plăcinte cu varză, cartofi și brânză (cu sau fără mărar). Sunt plăcinte într-un stil local, pe care l-am mai întâlnit în anumite orașe (inclusiv în Chișinău, în Republica Moldova, cu care nu văd vreo legătură). Micile patiserii sunt peste tot, fără firme luminoase și detalii moderne, mai degrabă cu accent tradițional, de obicei un gen de turte – plăcinte la tigaie. Foarte, foarte gustoase! Dacă ajungeți în Oradea, nu ratați aceste locații.

Am mers și cu tramvaiul, îmi place că au în continuare transport electric, prietenos cu mediul înconjurător. Orașul nu mi s-a părut deloc aglomerat, ceea ce îl face o destinație foarte bună pentru orice tip de călători, inclusiv familii cu copii. Există și un centru acvatic, parc de distracții acvatice, foarte aproape de zona centrală. Modern și plăcut – găsiți detalii la o simplă căutare pe internet.

Și apropo de transport, am ajuns în Oradea cu trenul. Am mers toată noaptea, ceea ce nu a fost tocmai plăcut. Dar puteți căuta curse de avion București – Oradea sau chiar Constanța – Oradea, căci orașul are aeroport. Cursele interne rezervate din timp pot avea prețuri ok. În viitor, când mai revin la Oradea, probabil voi alege avionul…