Veverita sinucigasa & Vaca cea curioasa – desene animate pentru copii… de peste 18 ani

In urma cu niste ani (aproximativ vreo 5, din cate imi amintesc), AXN Crime difuza in Romania niste “pastile” intre filme si seriale, niste mini desene animate (de pana intr-un minut) cu o veverita sinucigasa care, in fiecare episod, gasea alta metoda sa se sinucida: se impusca, se otravea, se arunca in fata masinilor etc. Fiecare episod se termina cu un deces sangeros. Se pare ca niste parinti indignati au reclamat la CNA aceasta situatie, iar AXN Crime a intrerupt pana la urma difuzarea, chiar daca nu era obligata (CNA nu avea nicio autoritate asupra AXN Crime, post strain, dar AXN nu isi dorea, evident, un conflict cu publicul sau).

Veverita sinucigasa 5 – Zugravul

vacaDe vreo trei ani, sunt in targetul posturilor de desene animate. Nu am dat (inca / din pacate) in mintea copiilor, insa, de voie, de nevoie, trebuie sa urmaresc si desene animate (ceea ce oricum e muuuuult mai interesant decat sa te uiti la talk-show-uri de frecat menta pe Antena 3 / Realitatea TV / Romania TV / si nu numai). Azi, am vazut pe Nickelodeon un serial care seamana foarte tare cu cel cu veverita sinucigasa, doar ca aici este vorba despre o vaca… curioasa. Curios Cow, serial marca Nickelodeon, arata o vaca ce are curiozitati sinucigase: am vazut cum s-a aruncat in groapa fara fund, cum a detonat niste explozibil langa ea, cum s-a aruncat in cada cu acid sulfuric… si alte asemenea. Daca pe AXN Crime copiii ajungeau accidental, sa difuzezi asa ceva pe un post de desene animate mi se pare o mare tampenie.

Cum ii explici unui copil de ce vaca, in mod constient, paseste pe calea ferata si priveste trenul venind spre ea, pana cand impactul se produce? Si, mai rau, care poate fi efectul atunci cand un copil de 3-6 ani vede asa ceva, singur, daca parintii il lasa sa priveasca desene animate, considerandu-l in siguranta? Astfel de “desene animate” ar fi mai portivite poate la HBO, cu o semnalizare adecvata (+18).