Cunosc multe persoane care au ales sa lucreze in strainatate. Unii au plecat pentru studii si au fost sedusi de standardul de viata de acolo, alegand evident sa lucreze intr-o alta liga, mult diferita de cea din Romania. Altii au plecat in mod special pentru job-uri, planuind ca in principiu sa se intoarca in cele din urma, cu bani de cheltuit aici. Este pana la urma un proces natural – te duci sa lucrezi unde ti-e mai bine. Nu sunt romanii primii care fac asta, de-a lungul timpului multe natiuni au obisnuit sa lucreze in strainatate, aducand capital si ajutand implicit la dezvoltarea tarii (daca nu macar a familiei).
Stiam despre greci, de exemplu, ca multi primesc pensii din Germania dupa ce au lucrat chiar si zeci de ani acolo, cu cateva decenii in urma, cand Grecia era mult mai jos decat acum (au avut ei acum marea criza financiara, dar tot o tara dezvoltata raman, cine a fost in Grecia macar o data poate vedea ca nivelul e cu totul altul decat cel din Romania, cu toata drama lor mai mult sau mai putin reala).
Acum, romanii sunt printre natiunile in mare cautare de job-uri prin strainatate, spre disperarea (ciudatilor) britanici care se tem sa nu fie cuceriti de valurile de romani (cu unul si cu doi r). Pe internet, locuri de munca anglia a devenit una dintre cautarile frecvente in domeniul HR, dar nu este cea mai frecventa, caci tari ca Italia, Spania sau Germania ii atrag in continuare mai puternic pe romani. UK are avantajul de a avea o moneda puternica (lira), dar si standardul de viata (deci si cheltuielile) sunt mari pe acolo, ceea ce face ca nu oricine sa se poata adapta, nu oricine gaseste sistemul potrivit pentru a fi fericit la munca prin Anglia.
Moldovenii (adica cetatenii Republicii Moldova) sunt cei care asteapta la rand pentru a ocupa in viitor joburile de prin Europa, in special pe cele prost platite. Zeci de ani au muncit prin Rusia si Ucraina, acum vor simti si ei gustul Vestului, vor intelege de ce Uniunea Europeana este viitorul si nu Rusia.
Cu timpul, romanii vor deveni tot mai selectivi, asa cum au facut, in trecut, ungurii, polonezii, cehii sau grecii. Romanii vor accepta mai rar salarii mici, vor avea mai multe pretentii si se vor simti tot mai europeni – si atunci sa-i vedem pe vestici, caci in unele cazuri vor avea probleme pe piata de munca, daca mai vine si vreo perioada de mare prosperitate economica (va mai veni, caci criza nu este la moda pe termen nelimitat). De la caut loc de munca in orice conditii, doar sa fie mai bine platit decat in tara, romanii vor trece la caut loc de munca platit cu x euro, beneficii, concedii etc…
Site-urile de recrutare ofera multe locuri de munca in strainatate, iar romanii au invatat deja sa fie mai atenti si sa nu mai cada (atat de des) in capcane. Lucrurile nu vor fi perfecte niciodata, dar conteaza ca rata incidentelor nefericite sa scada, sa vedem tot mai rar muncitori care ajung sclavi in tari civilizate sau – si mai grav – tinere care ajung sa fie victime. Cuvinte ca locuri de munca germania bestjobs vor fi in continuare foarte cautate pe Google, dar si pe site-urile de recrutare.
Romanii vor dori in continuare sa lucreze in strainatate, insa multi cred ca vor cauta, satui de stagnarea din Romania (tara evolueaza greu, spre deloc, din multe puncte de vedere), mai mult decat locuri de munca: locuri pentru viata. Locuri in care sa o ia de la capat, un restart pentru viata intr-un cadru mai bun, mai sigur, cu perspective sigure pentru viitor. Adevarul este ca sunt locuri in Europa (multe) unde viitorul este acum si nu este doar la nivelul de speranta peste ani, zeci de ani… Daca privim cu nationalism in suflet, este trist si revoltator. Daca privim rece, din afara, pragmatic, este doar evolutie, poate…