Pentru unele persoane, corporatiile sunt percepute intr-un mod puternic negativ – masinarii economice care distrug totul in jur, din dorinta de a acumula bani si piata. Este adevarat, corporatiile sunt niste masinarii bine puse la punct, retete internationale standardizate, uneori adaptate usor pietelor pe care le cuceresc.
Distrug in jurul lor? Probabil ca da, multe IMM-uri sunt sufocate de marile companii care isi permit orice si oricum. Pe unele segmente, nu poti activa atunci cand exista corporatii care isi permit sa faca totul mai bine si mai ieftin decat tine. In alte segmente, chiar daca exista corporatii ce acapareaza piata, raman niste tocmai bune pentru IMM-uri si, uneori, firimiturile lasate de corporatii pot fi gigantice pentru microfirme (vazute in raport cu cele mari).
Totusi, corporatiile au si roluri benefice pentru economia locala, mai ales in state in curs de dezvoltare, asa cum este Romania. Corporatiile educa mediul economic, cresc standardele de calitate, cresc asteptarile pietei, devin furnizori si clienti pentru firme mai mici. Corporatiile manevreaza bani, ruleaza si misca lucrurile. Uneori afecteaza negativ mediul inconjurator, insa – in special in ultima vreme – devin tot mai preocupate de imaginea pe care o au in societate, deci investesc in educatia oamenilor, in mediu, in sanatate si in tot ceea ce conteaza pentru comunitati.
Corporatiile elimina o parte din economia neagra si gri, caci platesc angajatii in mod legal 100% si isi fiscalizeaza intreaga activitate. Spre exemplu, in comert, statul are mult de castigat datorita expansiunii retailerilor mari (hipermarketuri, supermarketuri), caci castiga sume enorme din TVA, impozite si alte taxe (inclusiv pe munca) ce altfel ar fi fost doar partial receptionate.
Pe piata de resurse umane, corporatiile inunda site-urile de recrutare cu oferte de joburi in toate industriile, pe toate segmentele. Sunt comunitati care au crescut de pe urma anumitor corporatii. Cei ce cauta locuri de munca in orase mari – de exemplu angajari constanta sau bucuresti – vor gasi online multe posturi disponibile in multinationale. Avantajele sunt insemnate: contract de munca, bonusuri, cursuri si specializari platite de companie, tichete de masa, concedii, asigurari private de sanatate, dar si posibilitatea de ascensiune.
La evenimentele de profil (de genul “bursa locurilor de munca“), cei mai multi expozanti sunt corporatii. Unii cauta locuri de munca in orasul in care traiesc – locuri de munca in bacau sau locuri de munca in deva – altii sunt dispusi la relocare si, pentru o pozitie mai bine platita, sunt dispusi sa se mute acolo unde compania are nevoie de forta de munca respectiva. In special in pozitiile de management si top management, acceptarea relocarii este importanta. Spre exemplu, daca o corporatie deschide o unitate noua in Constanta, ar putea transfera un angajat din Bucuresti pe o pozitie mai buna in orasul de la malul marii, oferindu-i un pachet indeajuns de tentant pentru a accepta schimbarea.
Personal, in activitatea mea oarecum independenta, sunt deseori sufocat de corporatii, dar probabil si mai des beneficiez de pe urma acestora, atunci cand imi sunt clienti – in mod direct sau indirect. Un lucru este sigur: fara ele, economiile dezvoltate nu ar putea functiona.