Software pentru modernitate si eficienta in companii, dar si in institutiile publice

In unele privinte, nu sunt de acord cu excesul de tehnologie – spre exemplu in scoli, mi se pare ca dorinta de modernitate este inteleasa si implementata uneori gresit, doar de dragul “evolutiei”. In ceea ce priveste digitalizarea tuturor proceselor in companii si institutii publice, sunt perfect de acord – de la software pentru diverse departamente ale firmelor, la sistemele cu carduri de sanatate.

hrpProgramele informatice implementate in organizatii de orice fel (publice si private) ajuta la eficientizarea proceselor specifice. Cauti ceva – gasesti imediat, fara a scotoci prin arhive. Informatia este imediata, la indemana oricand. Se genereaza rapoarte, se scuteste mult timp si se economisesc bani. Cum ar fi lumea noastra astazi fara software? Aproape imposibila. Software-ul exista astazi si in institutiile publice, culmea este ca numai pe la ele mai da rateuri.

Evident, nu poate exista un program perfect functional daca nu este supravegheat si directionat de catre oameni – aici apare “buba”, cand oamenii nu isi dau interesul destul. Asa se intampla ca agentiile fiscale sa faca tot felul de greseli pe care le vedem la TV si tot asa se intampla ca, in decurs de cateva luni, doua banci sa-mi fi perceput comisioane “din greseala” – au remediat la sesizarea mea. “Eroare de soft” – mi s-a spus. Hmm.

Dincolo de orice probleme care apar, software-ul bine implementat face lumea noastra una moderna cu adevarat. Ne asteptam ca toate problemele noastre sa fie rezolvate rapid, iar orice informatii pe care le dorim sa le primim cat mai repede. In companii, dar si in institutiile publice, software-ul de resurse umane “face minuni”. Se gestioneaza totul chiar si in organizatii cu sute, mii, zeci de mii de angajati. Acestia din urma au si ei acces la tot felul de instrumente de genul calculatorului de salariu, iar companiile isi permit sa faca treaba eficient si corect, respectand toata birocratia legislativa, economisind bani si evitand amenzi.

Eram zilele trecute la o agentie a Primariei, sa platesc niste taxe locale. Am stat oricum vreo ora la coada, ma gandesc cum ar fi aratat sistemul daca nu ar fi existat informatizare in administratia publica. Oare cum era cu zeci de ani in urma? Informatizarea are si partiile ei neplacute, dar cred ca avem mai multe beneficii decat orice neplaceri.