Biblioteca din Vama Veche – plaja, carti, relaxare

Am tot spus ca imi place sa merg cat de des pot in Vama Veche, cel mai recent am fost… ieri 🙂 Chiar daca este cam lung drumul din Constanta pana acolo (in conditiile in care exista mai aproape atat de multe plaje), de fiecare data merita calatoria. In Vama Veche regasesti – in ciuda transformarilor din ultimii ani (satul a devenit statiune…) – o libertate aparte.

Nu ai parte de muzica de club care sa duduie pe plaja, nici de comercianti ambulanti, nici de oameni nervosi sau care vin la mare din dorinta de a impresiona (pe Facebook si nu numai). Indiferent ca vezi tineri, batrani, familii, copii, indiferent ca sunt corporatisti obositi sau oameni simpli de la tara, romani sau straini, parca toti sunt dominati de o simplitate deosebita. Si astfel incepe relaxarea adevarata, doar cu marea si nisipul.

Un loc deosebit este plaja de carte, cel in care gasesti Biblioteca – o zona deosebita, o plaja unde poti imprumuta carti de toate felurile – de la literatura romaneasca si straina, la carti de fictiune pentru adolescenti, carti pentru copii etc. Pentru fiecare, exista macar o carte. Te poti relaxa asadar deosebit, poti citi in timp ce te “prajesti” la soare. Altfel spus, trupul sta cu minte pe nisip, iar mintea se relaxeaza intr-un mod activ. Mai departe, faci schimb: intri in apa si te balacesti, iar trupul preia controlul (aparent, caci de fapt tot creierul este mereu “seful”).

carti de pe elefant roExista si in alte tari astfel de biblioteci pe plaja. In Romania, evident ca doar in Vama Veche putea avea un succes autentic (nu vreau sa insult pe nimeni, dar ma indoiesc ca in alte statiuni ar avea prea multi doritori, in conditiile in care atractiile sunt diferite – gen petreceri in spuma si alte asemenea). In fine, cine merge in alta parte, sa-si ia cu el carti de acasa.

De fapt, si in Vama Veche poti cumpara carti sau poti comanda online carti pe care sa le primesti unde vrei tu. Intri online intr-o librarie, faci o comanda si dai adresa de la hotel. Curierul te va suna oricum inainte de livrare, cel mai probabil sa iti ceara indicatii, asa ca poti stabili un loc de comun acord – chiar si pe (langa) plaja 🙂 Daca faci asta, este bine sa comanzi doar carti care apar in stoc, de exemplu pe elefant.ro; astfel, a doua zi vor fi livrate la tine, in statiunea in care esti pe litoral (in Romania).