Trecem la ora de iarna, noaptea vine mai devreme

In week-end, trecem la ora de iarna. Duminica, ora 4 devine ora 3, deci partea buna este ca dormim cu o ora mai mult. Adica ne trezim de exemplu la ora 9 (vechi) si este de fapt doar ora 8 (nou). Ora exacta a Romaniei se modifica de 2 ori pe an, in ultima duminica din martie (trecem la ora de vara) si in ultima duminica din octombrie (trecem la ora de iarna). De ce? Sistemul este gandit pentru a facilita activitatile in timpul zilei, in functie de lumina de afara. Acum, incepand cu 25 octombrie 2015, se va lumina mai devreme dimineata (in conditiile in care ziua este tot mai scurta), iar oamenii vor putea pleca la serviciu fara a avea impresia ca lucreaza in timpul noptii. In schimb – ceea ce nu imi place deloc – implicit seara se va intuneca mai devreme…

ceas ora exactaNefiind o persoana tocmai matinala, ora de iarna nu prea imi este pe plac. Tot ceea ce observ este ca ziua se termina mai repede si am impresia ca noaptea vine foarte rapid. Este mai putina lumina naturala de care sa ma bucur, mai ales ca, in general, tocmai dupa ora 17-18 am timp sa ies pe-afara si, practic, voi iesi in bezna deja… Parca si de cumparaturi va fi mai putin timp, in conditiile in care vara poti iesi la mall pana tarziu (nu intamplator se prelungeste vara programul mall-urilor si al hipermarketurilor, caci ziua pare mai lunga, toata lumea are dispozitie pentru shopping). Cand vezi ca e deja noapte, parca ai mai putin chef sa mergi la mall… Totul este de natura psihologica. De fapt, sa nu uitam ca ziua + noaptea tot 24 de ore fac impreuna.

imbracaminteAm impresia ca foarte avantajat de schimbarea de ora este comertul electronic. Oricum, magazinele online profita si de schimbarea temperaturii de afara, caci atunci cand este frig pare si mai placut sa faci shopping din confortul propriei locuinte, incalzire adecvat… eventual cu o cana de vin fiert alaturi – iata ca deja vad un peisaj idilic de iarna in care s-a strecurat si e-commerce-ul. Ce sa facem, tehnologia este peste tot cu noi. Poti cumpara astfel de produse de pe internet, nu mai este nevoie sa te aventurezi pana la mall pentru a cumpara imbracaminte si incaltaminte. Indiferent ca ai nevoie de o geaca, pantaloni, rochie sau lucruri marunte precum lenjerie intima, evident ca poti cumpara online, urmand sa primesti produsele dorite prin curier. Tot ce va trebui sa faci este sa deschizi usa curierului si sa semnezi de primire.