Zapada, cu bune si cu rele

In Romania, suntem obisnuiti (din pacate) cu autoritatile care sunt mai mereu luate prin surprindere de fenomenele meteorologice specifice oarecum fiecarui anotimp. Cand sunt ploi intensive, canalizarile din marile orase nu fac fata debitului mare de apa. Cand sunt inundatii, de cele mai multe ori se actioneaza in ultimul moment, pentru limitarea pagubelor. Iarna, zapada de obicei vine mereu “prea devreme” si “prea mult”, iar autoritatile fac si ele “ce pot”… adica nu prea multe. Romanii sunt astfel obisnuiti ca, pe cat posibil, sa isi poarte singuri de griji si sa nu se bazeze foarte mult pe “sistem”. Mai ales iarna…

In octombrie, au fost zone prin tara unde deja a nins, in cadrul unui val de frig si precipitatii. Asadar, iarna este foarte aproape. Zapada va veni curand, spre bucuria copiilor (mai mici sau mai mari – adica inclusiv din astia ca noi 🙂 ). In cazul meu, zapada imi place nu doar pentru ca iti permite atat de multe (sa practici sporturi de iarna, sa construiesti oameni de zapada si nu numai), ci si pentru ca are o legatura directa cu una dintre cele mai frumoase perioade din an – Craciun + Revelion. Imi place mult mai ales luna decembrie. In ciuda faptului ca ma enerveaza sa port haine groase, ador perioada asta pentru ca parca totul este mai relaxat, lumea este mai fericita, mai zambitoare. Probabil este si o chestie psihologica, imi aminteste de Craciunurile din copilarie.

Zapada in sine ma duce cu gandul la iernile in care ieseam in spatele blocului si construiam adevarate tuneluri prin zapada, dar si casute. Atat de multa zapada era… Imi mai amintesc si de o iarna in care a nins atat de mult in Constanta incat zile intregi nu au putut circula in oras masinile, s-a suspendat si transportul in comun; practic, orasul “s-a oprit”.

freza de zapadaMereu am vazut zapada ca pe ceva frumos. Totusi, zapada poate fi si ceva rau, periculos, atunci cand iti afecteaza viata si activitatea in general (mai ales in mediul rural). Daca ai o casa in afara orasului, ideal este sa te pregatesti de iarna din toate punctele de vedere, de la provizii si pana la echipamente speciale, precum o freza de zapada. Aceste echipamente te pot ajuta sa scapi de problema zapezii din drumul tau si sa poti sa nu fi coplesit de manifestarile naturii pe timpul iernii. Gasesti freze de zapada chiar si online, de exemplu pe  O-Mac.ro, magazin dedicat celor ce “isi fac de lucru” prin jurul casei si care eventual poseda o ferma.