Copiii si gradinita – cand, cum, de ce

Se poate spune ca sunt un “utilizator experimentat”, adica am un copil care este deja de trei ani la gradinita (de la 2 ani si 9 luni mai exact). Deci pot sa vorbesc despre domeniu inclusiv din experienta personala. In plus, am tot studiat diverse aspecte si am “cercetat” si in randul prietenilor si cunoscutilor si cea mai comuna parere este ca gradinita este extrem de utila, nu doar un loc unde sa-l lasi pe copil cand mergi tu la serviciu (caci exista si aceasta parere, dar mai rara).

Cand baiatul meu a inceput sa mearga la gradinita, aveam si alte posibilitati, insa am considerat ca va fi o experienta care va ajuta la formarea lui. Chiar remarcasem campaniile prin care se strang bani pentru copiii din medii defavorizate care au nevoie de sprijin pentru a putea merge la gradinita si asta ar fi un argument destul de bun: daca exista ONG-uri care fac efoturi speciale pentru a asigura acest lucru, cum sa nu-ti duci copilul la gradinita? De invatat diverse lucruri teoretic l-as putea invata si eu (de fapt o si fac), dar experienta sociala intr-un mediu in care nu este alaturi de parinti & bunici nu am cum sa i-o ofer la adevarata valoare decat trimitandu-l la gradinita.

gradinita copii joacaAsadar, sprijin “trimisul” la gradinita. Am multi prieteni si cunoscuti care au ales aceasta varianta (in special gradinite si crese particulare) de la varste mai fragede, adica inclusiv inainte de implinirea varstei de 2 ani. Toti au remarcat o evolutie pozitiva a copiilor, din punct de vedere al comportamentului. Cei mici fac un exit partial din mediul lor (unic) de viata si initiaza relatii noi cu alte persoane (educatoare, ingrijitoare) si mai ales cu alti copii. Nu exista un moment perfect pentru a trimite copilul la gradinita, depinde de cum alege fiecare. Macar programul scurt (pana la ora 12-13) tot le va face bine, restul este optional.

Cei care doresc sa aleaga o gradinita (sau cresa) pentru copil trebuie sa fie atenti insa la multe aspecte. In primul rand, daca se alege o unitate pariculara, trebuie verificat daca aceasta functioneaza legal. Sincer, cel putin la varste foarte mici (pana in 4-5 ani sa zicem) nu stiu daca ar fi o problema daca unitatea este mai degraba un loc dedicat copiilor si nu o gradinita autentica (acreditata de autoritati ca unitate de invatamant). Dar daca se poate alege varianta perfecta, cu atat mai bine.

Cea mai buna metoda de informare este online, mai ales daca locuiti intr-un oras mare. Veti gasi prezentari oficiale si neoficiale, dar mai ales sunt utile recenziile, parerile de pe forumuri si bloguri. Daca sunteti din Bucuresti, gasiti spre exemplu pareri despre gradinita Wonderland, gradinita Rio si tot asa.

Aveti grija insa ce si unde cititi, caci internetul este util atat timp cat informatia este analizata, nu luata ca atare. Pot fi “capcane”, nu credeti tot ceea ce cititi – unele articole / postari pot fi publicitare (un gen de advertoriale neasumate), altele chiar pot fi negative in mod nemeritat (concurenta nu este mereu etica…). Orice decizie trebuie luata dupa ce faceti cateva vizite in gradinitele pe care le luati in calcul pentru copil.